Novi napad ruskih hakera preko sistema agencije Stejt departmenta: “Ugrađen je kod koji će im pružiti pristup podacima primaoca…”

0

Hakeri povezani sa glavnom ruskom obaveštajnom agencijom tajno su zaplenili sistem elektronske pošte agencije za Međunarodni razvoj pri Stejt departmentu i taj napad iskoristle za upad u računarske mreže grupa za ljudska prava i drugih organizacija koje su kritikovale ruskog predsednika Vladimira Putina, saopštila je Majkrosoft korporacija, a prenosi Njujork tajms.

Ovo otkriće dolazi samo tri nedelje pre nego što je planiran sastanak predsednika SAD Džozefa Bajdena i Putina, kao i u trenutku povećane napetosti i tenzija između dve sile – delom i zbog niza sve sofisticiranijih sajber napada koji su dolazili iz Rusije u prethodnom periodu, piše Njujork tajms.

Novootkriveni napad takođe je bio posebno iznenađujući – kršenjem sistema dobavljača koji koristi savezna vlada, hakeri su ove nedelje poslali elektronske poruke sa više od 3.000 adresa ka 150 organizacija koje redovno primaju saopštenja američke agencije za Međunarodni razvoj.

“U e-poštu je ugrađen kod koji će hakerima pružiti neograničen pristup računarskim sistemima primaoca, od krađe podataka do napada na druge računare na mreži“, saopštio je potpredsednik Majkrosofta Tom Bart.

Podsetimo, prošlog meseca je Bajden najavio seriju novih sankcija Rusiji, kao i proterivanje diplomata zbog “sofisticirane akcije hakovanja” pod nazivom “SolarVinds”. Ovi hakerski napadi su specifični zbog novih metoda za napade na najmanje sedam vladinih agencija i stotina velikih američkih kompanija, piše Njujork tajms.

Majkrostoft je identifikovao rusku hakersku grupu koja stoji iza napada i saopštio da je reč o grupi “Nobelium”, podsetivši da je reč o istoj grupi koja je odgovorna za hakovanje “SolarVinds”. Američke obaveštajne službe su istakle da je hakerska grupa jedan od ogranaka bivšeg KGB-a.

Ista grupa je izvršila nekoliko napada na američke kompanije i vladine agencije i u prethodnim godinama.

Grupa radi na suptilan način. Recimo, u najsvežijem slučaju, hakeri su poslali poruku u kojoj se tvrdi da je “Donald Tramp objavio nove izveštaje o prevarama na izborima“.

Poruka je sadržala link koji, kada se klikne, omogućava “krađu podataka”.

„Najmanje četvrtina ciljanih organizacija bila je uključena u međunarodni razvoj, humanitarni rad i rad na polju ljudskih prava“, napisao je Bart.

Iako ih nije imenovao, mnoge takve grupe su javno govorile o “ruskim akcijama protiv neistomišljenika” ili su protestvovale zbog trovanja, presude i zatvora najpoznatijeg ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog”.