Novi korona presek: Više od 70 novozaraženih, četiri osobe preminule

0

Do 15 časova 3. jula u Republici Srbiji registrovano je ukupno 716.796 slučajeva koronavirusa.

Od poslednjeg preseka testirano je 6.887 pacijenata koji su ispunjavali kriterijume za testiranje, a pozitivno je bilo njih 79.

Preminule su četiri osobe od poslednjeg preseka.

Na respiratorima se nalazi 8 pacijenata, dok je hospitalizovano 284.

Iako brojke ohrabruju stručnjaci napominju da nije vreme za opuštanje i da sve mere protiv koronavirusa moraju da se poštuju. Posebno brine činjenica da se pojavio delta soj koronavirusa koji je 50 do 60 odsto zarazniji.

Delta soj koronavirusa utvrđen je kod dva državljanina Srbije koji su se nedavno vratili sa planinarenja u Rusiji.

Virusolog Tanja Jovanović, profesorka Medicinskog fakulteta i članica Кriznog štaba rekla je u izjavi za RTS da delta varijanta daje drugačije simptome nego prethodni sojevi virusa.

Tanja Jovanović rekla je da je delta soj koronavirusa u Srbiji potvrđen kod dve osobe koje su u okviru jedne grupe od 20 planinara boravile u Rusiji i vratile se u Srbiju.

Prema njenim rečima, kod njih su se po povratku ispoljili simptomi koronavirusa, a njihovi nalazi analizirani su u Veterinarskom specijalističkom institutu u Кraljevu i pokazalo se da je reč o delta soju virusa.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da je svet u vrlo opasnom periodu pandemije kovida 19, napominjući da je zaraznija delta varijanta identifikovana u skoro 100 zemalja.

Tedros je rekao da delta varijanta, koja je prvi put pronađena u Indiji, nastavlja da razvija i mutira i postaje dominantni koronavirus u mnogim zemljama.