Novi korona presek: Više od 2.300 zaraženih, raste broj pacijenata na respiratorima…

0

Brojke

U poslednja 24 sata registrovano je 2.327 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 15.313 građana.

Potvrđeno je da je preminulo sedam osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 52 pacijenta.

Počeli radovi na infrastrukturi za fabriku vakcina

Grad Beograd je preko Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada u sredu ujutro započeo radove na izgradnji infrastrukture za novu fabriku vakcina u Zemunu, izjavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

„Vrednost radova je skoro 1,4 milijarde dinara, odnosno skoro 12 miliona evra, a rok za završetak radova je 120 dana, tačnije četiri meseca“, objasnio je Vesić, a prenosi Beoinfo.

Prema njegovim rečima, nova saobraćajnica sa kompletnom infrastrukturom gradi se od nedavno izgrađene Ulice Grmeč nova 1 (S-12), odakle nastavlja paralelno sa auto-putem do Ulice soko salaš u zoni isključenja za Aerodrom „Nikola Tesla“.

Saobraćajnica će biti duga 5,9 kilometara, ima kolovoz širine sedam metara sa dve saobraćajne trake, uz koje će se nalaziti zeleni pojas od 4,5 metara i trotoar širine dva metra.

Na šest mesta duž saobraćajnice biće izgrađeni ukrštaji sa budućim saobraćajnicama koje će se graditi na ovom području, dok će za postojeće kolske ulaze u stambene i poslovne objekte biti obezbeđeni odgovarajući prilazi.

Površina novog kolovoza je 41.500, a trotoara 12.000 kvadratnih metara.

Ispod saobraćajnice grade se dva nova cevovoda, prečnika 300 i 500 milimetara, ukupne dužine 12,5 kilometara, a cevovod od 500 milimetara će vodom snabdevati naselja Radio-far i Aerodroma „Nikola Tesla”.

Nova fekalna kanalizacija je dužine 5.970 metara i duž trase kanalizacije ugradiće se sedam šahtnih pumpnih stanica koje će otpadne vode usmeravati do postojećih recipijenata.

Duž saobraćajnice se postavlja javna rasveta i vrši ozelenjavanje sa 475 drvorednih sadnica i 1.100 komada zimzelenog žbunja.

„Izgradnjom infrastrukture za fabriku vakcina povećaćemo interesovanje investitora za privrednu zonu duž auto-puta, jer će sada biti mnogo lakše da privučemo investitore kada imamo izgrađene saobraćajnice, kao i struju, vodu, kanalizaciju i gas. To znači da ulaganje u infrastrukturu za fabriku vakcina nije ulaganje samo za ovu fabriku već i za najmanje 15-20 novih industrijskih postrojenja koja će nići na ovom području predviđenom za industriju“, rekao je Goran Vesić.

“Situacija se menja, oni koji su primili vakcine u januaru i februaru, i zaraze se, imaju samo blag oblik korone..”

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da je do većeg broja pacijenata sa težom kliničkom slikom u bolnicama došlo zbog toga što je veliki broj obolelih koji imaju srednju kliničku sliku ostao na kućnom lečenju.

Prema njegovim rečima, situacija se menja i mnogi koji su dobili dve vakcine u januaru i februaru koji se zaraze imaju jako blag oblik kovida-19.

„Veliki broj zaraženih ne dolazi u bolnicu, ranije je mnogo njih bilo u zdravstvenoj ustanovi, sada je mnogo manje i oni sa srednjom slikom i pneumonijom onda ostanu na kućnom lečenju“, reka je Radovanović, a prenosi portal Nova.rs.

On ocenjuje da zbog toga u bolnice dospevaju teži pacijenti nego ranije, pa je samim tim veći i procenat onih koji završe na respiratoru i kiseoničkoj potpori.

Kon: “Klizava je situacija… I zatvaranje svega je rešenje…”

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon istakao je da je stav javnog zdravlja svuda u svetu povodom kovid propusnica sličan – da su one neophodne, ali je istakao da su u Srbiji protivustavne.

Mi imamo problem što to ne može da se sprovede, jer je po nekim procenama to potivustavno, tvrdi član Kriznog štaba.

„O tome ne mogu da pričam, mi ispoljavamo taj stav bukvalno na svakoj sednici Kriznog štaba ponovo. I sad je to bilo. Nema diskusije ako je nešto protivustavno, a sa druge strane vreme prolazi“, naveo je Kon, a prenosi portal Nova.rs.

On je dodao da ne zna da li će ideja o kovid propusnicama biti odbačena.

„Tu su pravnici, to nije moja struka, jednostavno ne znam“, ponovio je Kon i dodao da ne zna gde je pravni izlaz.

On je naglasio i da su se menjali zakoni u pređašnjem periodu, kako bi neke mere mogle da se sprovode i kontrolišu.

„Klizava je situacija, tvrdim da je u ovom trenutku smatram da je to najbolje rešenje, ali i zatvaranje svega je rešenje“, zaključio je Kon.