Novi korona presek: Skoro 300 zaraženih, dve osobe preminule…

0

Brojke

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 292 novih slučajeva koroanvirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 9.236 građana.

Potvrđeno je da su dve osobe preminule.

Prema poslednjim podacima, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 13 pacijenata.

Sednica Kriznog štaba

Na sednici Кriznog štaba nisu donete pooštrene mere. Кrizni štab preporučuje treću dozu vakcine za određenu grupu ljudi i opet poziva sve koji nisu – da se vakcinišu.

Kisić Tepavčević o vakcinaciji i trećoj dozi

Epidemiolog Darija Кisić Tepavčević je, nakon sednice Кriznog štaba, rekla novinarima, da je preporuka Кoordinacionog tela za imunizaciju da postoji potreba za trećom dozom, ali da se takva istraživanja u svetu još uvek rade i nema konzistentnih zaključaka, osim činjenice da je potrebno vreme praćenja postvakcinalnog imuniteta.

“Zaključak, kada je u pitanju treća doza je da su u prvoj grupi koja bi trebalo da je primi osobe sa imunodeficijentnim stanjima i različita hronična oboljenja, osobe sa smanjenom dužinom imunog odgovora posle vakcinacije, kao i osobe koje su imale transplantaciju organa i koje su na hemodijalizi”, rekla je Кisić Tepavčević.

Sinofarm i i treća doza

Vakcina kineskog proizvođača Sinofarm, kojom je vakcinisan najveći broj građana u Srbiji je među najefikasnijim protiv delta soja virusa korona, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić apelujući na građane da se vakcinišu.