Novi korona presek: Nešto više od 2.500 novozaraženih, preminule 34 osobe

0
Michael Bihlmayer / Panthermedia / Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 12.099 osoba, od kojih je pozitivno 2.583, dok je, nažalost, 34 osobe preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima je 228 pacijenta.

Epidemijska situacija u Srbiji se polako popravlja, sve je više vakcinisanih, ali su bolnice i dalje pune. Кrizni štab je na jučerašnjoj sednici potvrdio da se učenici viših razreda osnovnih škola i srednjoškolci od ponedeljka 19. aprila vraćaju u školske klupe.

Oni će nastavu pohađati po modelu od 1. septembra – po smenama, sa manje učenika u odeljenjima, uz obavezu nošenja maski.

“Što se tiče drugih mera nema promena, ostaje kao što je i do sada bilo. Epidemiološka situacija je izašla iz vanredne, procenjujemo je sada kao nepovoljnu. Daleko smo od normalnog života. Još uvek imamo veliki broj pacijenata koji leže na intezivnim negama i u bolnicama, ali je povećan broj otpusta u odnosu na broj prijema i polako dolazi do pražnjenja bolnica”, rekao je epidemiolog Predrag Кon nakon sednice.

Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, rekao je za RTS da je na Torlaku napunjeno po 3.000 bočica komponenti 1 i 2 vakcine “sputnjik” od čega se po 1.100 bočica šalje u Moskvu gde će biti 21 dan radi analize”.

“Po 1.100 od svake komponente se šalje u Moskvu na institut Gamaleja gde će biti 21 dan i gde će specijalisti instituta analizirati komponente i doneti odluku da li je Torlak spreman da otpočne proizvodnju. Nadamo se da će sve da bude u redu i da ćemo za 21 dan imati pozitivne informacije”, naglašava ministar.

Država će uložiti osamnaest miliona evra u kapacitete za punjenje i pakovanje vakcina u Institutu “Torlak”, kao i dvadeset miliona evra za uređenje prostorija i obnovu fasada, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Najavio je i da će “Torlak” uskoro proizvoditi i četvorovalentne vakcine za grip.

Građani Srbije koji nameravaju da putuju mogu prilikom ugovaranja aranžmana u svim turističkim agencijama da se prijave za vakcinaciju.