Novi korona presek: 84 zaraženih, 8 osoba preminulo

0

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 7.530 osoba, od kojih je pozitivno 84, dok su, nažalost, osam osoba preminulo.

Podsetimo, juče je na korona virus testirano 7.309 osoba, od kojih je pozitivno bilo 66, dok je, pet osoba preminulo.

Batajnica

Od 930 kreveta u Batajnici, popunjeno je 70, većinom mladim pacijentima. Dr Jelena Veličković, pomoćnica direktora Kovid bolnice u Batajnici, rekla je da postoji predrasuda da infekcija zaobilazi, barem u teškoj formi, mlade ljude. Naglasila je značaj prevencije posebno u toj kategoriji bolesnika, preneo je RTS.

U ovom trenutku na lečenju u crvenim zonama je 321 pacijent, oko 5.000 pacijenata manje nego pre samo dva meseca. 

Tepačević: “Posle 15 meseci, nema inficiranih u ustanovama socijalne zaštite…”

Dobre vesti dolaze iz ustanova socijalne zaštite. Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je da prvi put nakon 15 meseci nema nijednog zaraženog koronavurusom u ustanovama socijalne zaštite ni kada je reč o njihovim korisnicima ni o zaposlenima.

Vakcinacija

Lekari kažu da oni koji su primili makar prvu dozu imaju lakšu kliničku sliku pa je poruka jasna – najveći saveznik u stavljanju epidemije pod kontrolu je vakcinacija. 

Imunizacija sportista

Počela su velika sportska takmičenja, a najveće od svih – Olimpijada, predstoji ovog leta. Lekari kažu da korona ne zaobilazi ni vrhunske sportiste i govore o značaju vakcinacije i za tu kategoriju.

Pavle Zelić iz Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije rekao je da kovid-19 čak i kod vrhunskih sportista, ljudi koji su u maksimalnoj najboljoj životnoj formi, izaziva teške i hronične posledice, taj nedostatak u organizmu koji je oštećen posle kovida jeste ono što će ga onemogućiti da taj šampionski pehar podigne.