Dan pošto je objavljen Izveštaj Evropske komisije o Srbiji reagovali su predstavnici vlasti ocenjujući da …

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je izveštaj u principu pozitivan, jer konstatuje napredak u gotovo svim oblastima.

Međutim, Joksimović je primetila i da postoje oblasti za koje je dato mnogo političkih ocena i da je percepcija pomalo poremetila čistoću činjenica.

Kada je reč o slobodi medija, ministarka Joksimović je navela da u izveštaju stoji da nema napretka, ali podseća da su u prošlom izveštaju pobrojane sve aktivnosti koje je potrebno da se sprovedu i istakla da su pre novog izveštaja sprovedene sve te aktivnosti.

„Završena je medijska strategija, procuirani su svi koji su pretili i napadali novinare, rešen je istorijski slučaj ubistva Slavka Ćuruvije“, rekla je ona.

Međutim, kako dodaje, iako je sve to urađeno, zaključak je da nema napretka, što prema njenim rečima, nije baš logično i što je politička ocena.

Kada je reč o radu parlamenta, ministarka kaže da je u izveštaju konstatovano da je većina svojom praksom onemogućila značajnu debatu, a istovremeno se konstatuje da je predsednica skupštine pozvala opoziciju da učestvuje u debati, ali se ne konstatuje da su oni to odbili.

Ona je dodala i da se konstatuje da su protesti uglavnom bili mirni, a da se ne konstatuje upad u zgradu RTS, što je takođe okarakterisala kao političke ocene.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je, na sastanku sa šefom misije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem, da se u delu zveštaja Evropske komisije koji govori o radu parlamenta, pominje Savez za Srbiju koji nije parlamentarna stranka, niti je učestvovao na poslednjim parlamentarnim izborima.

„Ni u zemljama EU ne tretiraju na jednak način stranke koje su u parlamentima sa onim vanparlamentarnim“, rekla je Gojković, koja je navela da će nastaviti da poziva predstavnike opozicionih stranaka na Kolegijum, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Gojković je rekla da ne može da se složi da su protesti u Srbiji bili potpuno mirni, kako je navedeno, kao i da u izveštaju EK „nije konstantovan upad“ u RTS, u čemu je učestvovalo i nekoliko poslanika.

Prema njenim rečima, u poređenju sa drugim zemljama regiona, gde opozicione stranke ne učestvuju u radu parlamenta od konstituisanja, te zemlje ipak bolje prolaze u izveštaju o napretku.

Fabrici je ukazao i da „sastanak vidi kao prostor da se razmene mišljenja o izveštaju i snažno ohrabri pokretanje inicijative kako bi se poboljšao rad parlamenta“.

On je „naglasio da EU veruje u ulogu parlamenta, koji je važan i da zato svima daje poruku da rad izvan parlamenta nije dobar znak“, navedeno je u saopštenju.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da dokle god ne bude rešeno pitanje Kosova i Metohije, Srbija će dobijati kritike u izveštajima Evropske komisije i da „neće biti one brzine napretka koju zaslužujemo.“

„Novi izveštaj, stare kritike, stare pohvale“, tako je Mihajlu jednoj rečenici sažela jučerašnje zaključke iz izveštaja Evropske komisije.

Ona je ocenila da je Kosovo i Metohija pitanje svih pitanja i da se tiče budućnosti i razvoja zemlje.

Izrazila je nadu da će to pitanje biti rešeno na kompromisan način.

Mihajlović je istakla i da je prepoznat napredak u oblasti ekonomije.

„Bez obzira na to koliko postoje kritike, ne bismo mogli da imamo toliki rast u ekonomiji da se nismo podigli iz ovih drugih oblasti“, zaključila je Mihajlović.


Komentara

  1. JOCA
    30. maja 2019. 15:18

    STA ZNACI POLITICKE OCENE, KAKVE SE DRUGE OCEKUJU??? PREDS. VLADE JE BAS RUZNIM RECIMA KOMENTARISALA DEO IZVESTAJA. POCELA JE KAO SEF DA GOVORI NEDRZAVNICEK RECI...

  2. Ponašanje današnje Vlasti je, nažalost, prevazišla ponašanje likova iz Alan Forda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.