Novi elektronski sistem protiv kovida: Kako radi i čemu služi

0
Foto: Profimedia / ilustracija

(Beta) – Novi elektronski integrisani sistem koji treba da pomogne državi i građanima u efikasnijoj borbi protiv pandemije kovida 19, počeće da radi od naredne nedelje, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Preko tog sistema rešenja Sanitarne inspekcije i druga bitna obaveštenja o zdravstvenim merama koja građani treba da preduzimaju, biće elektronski kreirana i dostavljana putem Portala eZdravlje www.e-zdravlje.gov.rs i Portala eUprava www.euprava.gov.rs.

“Osnovni cilj je da se različiti informacioni sistem međusobno povežu kako bi se epidemiološki nadzor učinio efikasnijim i da se informacija o tome da je građanin prešao granicu ili da je zaražen kovid virusom prosleđuje različitim državnim organima, a eventualne mere nadzora elektronski generišu, izriču i dostavljaju građanima”, navodi se u saopštenju.

Novi sistem uključuje informacione sisteme ministarstava zdravlja, pravde i unutrašnjih poslova, Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, Kancelarije za IT i eUpravu.

Kako se u saopštenju navodi, ukoliko se potvrdi da je neko pozitivan ili je bio u kontaktu sa pozitivnom osobom, i ako dolazi iz rizičnih zemalja u kojima je epidemija u porastu, novim sistemom ta informacija biće prosleđena u sistem eInspektor Sanitarne ili Granične sanitarne inspekcije.

Rešenje o izrečenoj meri izolacije, kao i prekidu mere, kreira se u elektronskom obliku i dostupno je građanima istog trenutka nakon isticanja mere putem Portala eZdravlje ili Portala eUprava, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova radi kontrole poštovanja izrečene mere.

U slučaju da se mera izolacije prekrši, inspektor kreira prekršajne prijave koje se elektronskim putem dostavljaju sudu radi daljeg postupanja i pokretanja postupka, dodaje se u saopštenju.

Pored ove trenutno su dostupne elektronske usluge vezane za pandemiju koronavirusa na portalu eZdravlje (www.e-zdravlje.gov.rs), na portalu eUprava (www.euprava.gov.rs) i na portalu Doniraj plazmu www.donirajplazmu.gov.rs.