Novi dnevni rekord u broju zaraženih korona virusom u Holandiji

0
Foto Beta/(Radoslav Stoklasa/TASR via AP, file)

(Beta-AFP) – Holandske zdravstvene vlasti prijavile su danas novi dnevni rekord u broju zaraza korona virusom u zemlji gde vlada planira da zaoštri sanitarne mere.

Holandsko telo zaduženo za javno zdravlje RIVM saopštilo je da je u poslednja 24 časa zabeleženo 16.364 novozaraženih, čime je oboren rekord od početka pandemije iz 20. decembra 2020. kada je bilo 12.997 slučajeva zaraze u jednom danu.

Takodje je zabeleženo 26 umrlih od korona virusa u prethodna 24 časa.

Holandski premijer Mark Rute najavio je konferenciju za novinare za sutra kada će objaviti nove mere.

Grupa stručnjaka koja savetuje vladu tokom pandemije preporučuje ponovno zaključavanje od dve nedelje, javili su lokalni mediji.

Zdravstvene restrikcije bi mogle da uključe otkazivanje velikih dogadjaja, zatvaranje bioskopa i pozorišta i zatvaranje barova i restorana do odredjenog vremena. Medjutim očekuje se da bi škole mogle da ostanu otvorene.

Stručnjaci su takodje predložili politički osetljivu meru da se ograniči pristup nekim mestima samo na vakcinisane osobe ili osobe koje su se izlečile od korona virusa.

Više hiljada ljudi demonstriralo je u Hagu prošlog vikenda posle ponovnog uvodjenja obaveznog nošenja maske na zatvorenim javnim mestima kao što su prodavnice