Novi debakl EU u nabavci vakcina: Dogovorene doze kompanije Džonson i Džonson bi mogle da kasne…

1

Kompanija Džonson i Džonson upozorila je Evropsku uniju da bi problemi u snabedavnju mogli da zakomplikuju plan isporuke dogovorenih 55 miliona doza vakcina u drugom kvartalu godine, rekao je neimenovani zvaničnik EU, a prenosi Rojters.

Svako novo kašnjenje predstavljalo bi dodatni udarac evropskom planu vakcinacije, koji je već otežan usled smanjenih pošiljki drugih proizvođača cepiva i sporog sprovođenja procesa imunizacije stanovništva u brojnim članicama bloka.

Džonson i Džonson je prošle nedelje saopštio da EU “brine” kako zbog problema u snabdevanju sastojcima za proizvodnju vakcina i opremom neće moći da se dostigne cilj isporuke od 55 miliona doza vakcina do kraja juna, rekao je zvaničnik EU koji je uključen u poverljive razgovore s američkom kompanijom.  

On je dodao da je kompanija saopštila kako nije nemoguće dostići dogovoreni cilj, ali je pokazala i oprez.

Očekuje se da će regulatorna tela EU 11. marta odobriti vakcinu kompanije Džonson i Džonson koja se daje u jednoj dozi.

Službenici EU naveli su da bi isporuke tog cepiva mogle da počnu tokom aprila. Kompanija se obvezala na isporuku 200 miliona doza svoje vakcine EU tokom predstojeće godine.

“U skladu s našim dogovorom, očekujemo da ćemo početi sa isporukama u drugom kvartalu 2021. godine”, saopštili su iz kompanije Džonson i Džonson, odbijajući da prokomentarišu eventualna kašnjenja.

Podsetimo, kompanija je u martu počela s isporukama vakcina Sjedinjenim Državama i obaveza je da se do kraja maja isporuči ukupno 100 miliona doza cepiva. Međutim, planirane isporuke za mesec mart su u ovom trenutku prepolovljene, a kompanija pokušava da pojača svoje proizvodne pogone, kako bi se ubrzala proizvodnja potrebnih doza.

Portparol Evropske komisije odbio je da komentariše plan isporuke vakcina ove kompanije. Komisija koordinira pregovore EU s proizvođačima cepiva i našla se na udaru kritika zbog svoje uloge u sprovođenju vakcinacije, odnosno, zbog velikog zaostatka za Velikom Britanijom i SAD.

Interni dokument nemačkog ministarstva zdravlja od 22. februara i plan vakcinacije koji je italijansko ministarstvo zdravlja objavilo 3. marta, potvrđuje da se Džonson i Džonson, prema ugovoru sklopljenim s EU, obvezao na isporuku oko 55 miliona doza u drugom kvartalu godine.

To uključuje oko 10 miliona doza Nemačkoj i 7,3 miliona Italiji. Očekuje se da će se u trećem kvartalu te zalihe udvostručiti.

Članice EU već su pokrenule pitanja, ranije ove godine, o proizvodnoj mreži ove kompanije i ugovoru s EU po kojem će se vakcine proizvedene u holandskoj fabrici najpre poslati u SAD na pakovanje u bočice, pre nego što se ponovo pošalju u EU.

Drugi evropski zvaničnik, takođe uključen u razgovore s proizvođačima vakcina, rekao je da EU pokušava da ojača industrijske kapacitete i povećanje pakovanja tih vakcina u zemljama čanicama EU.

Realne isporuke često se razlikuju od ugovornih obveza jer se proizvođači muče s isporukom miliona doza u što kraćem roku, usred pandemije kovid-19.

Astra Zeneka je Uniji smanjila planiranu isporuku dogovorenih 90 miliona doza vakcina na 40 miliona doza u prvom kvartalu i najavila da će prepoloviti zalihe i u drugom kvartalu. Kompanija je kasnije saopštila kako nastoji da isporuči i više doza vakcina izvan EU.

Takođe, kompnaije Fajzer/Bjontek i Moderna takođe su kasnile s isporukom cepiva u EU, ali su uspele da ostvare ciljeve u prvom kvartalu.

1 KOMENTAR

  1. Kako ce se to kasnjenje odraziti na ljude? Mene zanima da li postoji neki vremenski okvir za koji moze da se ceka za drugu dozu, ukoliko smo primili prvu

Comments are closed.