Novi ćorsokak ili konačno zbogom: Kako je Boris Džonson već na početku mandata utro put izlasku iz Evropske unije bez dogovora

0
Foto: Tanjug/AP

Novi britanski premijer Boris Džonson je Veliku Britaniju okrenuo na put ka izlasku iz Evropske unije bez dogovora, piše Gardijan. Britanski list objašnajva da je Džonson zatvorio vrata potencijalnih pregovora insistirajući na ukidanju postojećeg sporazuma i izbacivanju irskog zaštitnog mehanizma iz sporazuma.

Džonson je navodno već obavio nekoliko važnih razgovora telefonom i to sa Žan Klod Junkerom, Angelom Merkel, Donaldom Trampom…

Za razliku od Trampa, na koga je Džonson ostavio dobar utisak, a američki predsednik ga ocenio kao “dobrog momka” koji će biti “super premijer”, novi britanski premijer nije fascinirao sve svoje sagovornike.

On je u razgovorima sa evropskim zvaničnicima rekao da je jedino rešenje za novi sporazum izbacivanje irskog zaštitnog mehanizma, a da Velika Britanija dok se to ne dogovori mora da se priprema za Bregzit bez dogovora.

Iz njegovog kabineta ističe se da se sa Briselom nije ni govorila o eventualnom datumu za otpočinjanje novih pregovora, već je London u tim razgovorima čvrsto definisao svoju poziciju.

Sa druge strane, Džonson je naglasio da britanski narod nije spreman za još jedno glasanje, za neki novi referendum, već mu je potrebno da Bregzit u što kraćem roku bude realizovan.

Premijer Irske Leo Varadkar smatra da bi prevelika žurba i tvrdi Bregzit doveli do toga da narod poželi ponovno ujedinjenje Irske.

“Razmislite samo kako će razmišljati običan čovek. Da li mu je bolje da živi u nacionalističkoj Velikoj Britaniji koja se zatvara od sveta i vraća smrtnu kaznu ili u Irskoj koja poštuje evropske vrednosti kao deo Evropske unije”, rekao je Varadkar.

Upravo takav način razmišljanja mogao bi da bude kamen spoticanja za Džonsonove planove, a to bi ga dovelo u istu poziciju kao i njegovu Terezu Mej – u ćorsokak.