Novi Beograd zagađen, Stari grad jako zagađen: Kako se diše u glavnom gradu i šta se preporučuje građanima

2
Foto: Profimedia

Beograd se danas, prema merenjima portala AirVisual, našao na 17. mestu u svetu po zagađenju vazduha.

Portal Airvisual.com

Beoeko, portal Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd ocenio je, oko 12 časova, vazduh u Beogradu kao prihvatljiv.

Beoeko.com / Gradski zavod za javno zdravlje Beograd

Agencija za zaštitu životne sredine objavljuje na aplikaciji “Kvalitet vazduha u Republici Srbiji” da su pojedini delovi grada, poput Novog Beograda i Starog grada zagađeni, odnosno jako zagađeni.

Aplikacija “Kvalitet vazduha u Republici Srbiji” / Agencija za zaštitu životne sredine

Portal Beoeko, s obzirom na vlastita merenja prema kojima je kvalitet vazduha prihvatljiv, nudi i preporuke za ponašanje. Prema njima, može se boraviti napolju, ali pratiti eventualnu pojavu simptoma kao što su kašalj, otežano disanje, a dodatno i pojavu lupanja srca i neuobičajenog osećaja umora kod osoba sa oboljenjima srca.

Portal Beoeko navodi i da ukoliko se jave ovi simptomi, treba skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti u spoljašnjoj sredini, a ako se simptomi zadrže i nakon preduzimanja ovih mera, obratiti se svom lekaru.

Kod osetljivih grupa (stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća)  u populaciji se mogu javiti određene zdravstvene tegobe (najčešće pogošanje već postojećeg oboljenja), ali se ne očekuju efekti na zdravlje zdravih osoba.

Vremenski uslovi, ali i zagađenje uticali su da se poveća broj pacijenata sa respiratornim tegobama, posebno dece, rekla je danas pulmolog Dečje klinike u Tiršovoj Snežana Rsovac za RTS.

Rsovac je upozorila da suspendovane čestice koje se nalaze u zagađenom vazduhu prolaze kroz najmanje disajne puteve i stižu do najudaljenijih delova pluća.

Ona je za RTS rekla da je zagađeni vazduh dodatno sa maglom pojačao svoj efekat i da se čestice PM-2,5 i PM-10 zadržavaju u nižim slojevima, dodavši da su studije pokazale da imaju veoma negativan efekat i na razvoj moždanih funkcija, pogotovu kod manje dece, kao i na mogućnost neplodnosti i pojavu niza hroničnih bolesti.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić juče je pokrenuo je postupak kontrole Ministarstva zaštite životne sredine Srbije.

To ministarstvo, po njegovim rečima, “u dužem vremenskom periodu nije sprovelo nijednu konkretnu meru” povodom žalbi građana na prekomernu zagađenost vazduha, saopšteno je iz te nezavisne institucije.

Navodeći da je postupak pokrenuo po sopstvenoj inicijativi, ombudsman je podsetio da je “još 2018. godine” kvalitet vazduha u Srbiji zvanično bio ocenjen “Trećom kategorijom”: prekomerno zagađen vazduh bio je registrovan u Beogradu, Kraljevu, Valjevu, Kragujevcu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Užicu, Smederevu i Kosjeriću.

2 KOMENTARA

  1. Zagađenosti vazduha kontroliše posebna stručna služba a ne ministarstvo niti zaštitnik gradjana niti mesna zajednica.Cela stvar je naopako postavljena…a

Comments are closed.