Bajdenova prva konferencija: 200 miliona vakcinisanih za prvih 100 dana mandata; Severna Koreja glavno spoljnopolitičko pitanje; Kandidoveće se na izborima 2024. godine

0

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas u Vašingtonu da je Severna Koreja “glavno spoljnopolitičko pitanje”.

Bajden je na prvoj konferenciji za novinare od stupanja na dužnost, rekao da je Severna Koreja prekršila rezoluciju UN lansiranjem balističkih raketa i da će SAD i njeni saveznici odgovoriti u slučaju eskalacije.

“Takodje sam spreman za neki oblik diplomatije, ali to mora biti uslovljeno krajnjim rezultatom denuklearizacije”, rekao je on.

Severna Koreja je lansirala dve balističke rakete koje su, prema navodima japanskih vlasti, pale u Japansko more.

Bajden je rekao i da se ambicija Kine da postane najbogatija i najmoćnija zemlja na svetu “neće dogoditi za mog mandata”.

Rekao je da će nastojati da će nastojati da se jačanju Kine SAD suprotstave povećavanjem svojih ulaganja u nauku i istraživanje. To je područje u kojem, kako je rekao, Kina napreduje, dok SAD ne drže korak.

Predsednik SAD je izneo da da je kineskom lideru Si Đinpingu jasno rekao da će Sjedinjene Države i dalje “neumorno” prozivati Peking zbog kršenja ljudskih prava.

Američki predsednik se obavezao da će povući vojnike iz Avganistana, ali je izrazio sumnju u poštovanje roka za povlačenje 1. maja, koji je postavljen sporazumom koji je potpisao Tramp.

Govoreći o domaćim temama, predsednik je na konferenciji za novinare izrazio nadu da će pre isteka njegovih prvih 100 dana na vlasti biti dato 200 miliona doza vakcina protiv korona virusa.

Bajden je rekao i da se “neće izvinjavati” zbog poništavanja nekih odluka o imigracionoj politici koje su donete za vreme njegovog prethodnika Donalda Trampa (Trump).

Bajdenova administracija saopštila je 2. februara da više neće podržavti Trampovu politiku automatskog deportovanja maloletnika bez pratnje koji traže azil. Dve nedelje kasnije, Bela kuća je  najavila prijem 25.000 tražilaca azila u SAD koji su bili prinudjeni da ostanu u Meksiku.

Bajden je najavio i da će se kandidovati na narednim predsedničkim izborima 2024. godine. Bajden ima 78 godina i najstariji je predsednik do sada. On bi na početku eventualnog drugog predsedničkog mandata imao 82 godine.