Nove restriktivne mere u Nemačkoj? “Dani i nedelje koje dolaze odlučuju, ako se ne smiri za deset dana…”

0
Beta - Kay Nietfeld/Pool via AP

(Beta-AFP) – Nemačka će preduzeti nove restriktivne mere ukoliko se broj novozaraženih koronavirusom koji je u snažnom porastu ne stabilizuje za deset dana, rekla je danas kancelarka Angela Merkel.

“Dani i nedelje koje dolaze će odlučiti o stavu Nemačke u odnosu na tu pandemiju ove zime”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare.

Ona je podsetila na značaj nošenja maske, poštovanja fizičke distance i “provetravanja prostorija”.

Merkel je preko video konferencije razgovarala danas  sa gradonačelnicima 11 najvećih gradova o tome kako da uspore širenje virusa.

Nemački centar za kontrolu bolesti prijavio je danas 4.516 novoinficiranih u prethodna 24 časa.

Merkel je rekla da će se u velikim gradovima videti da li će uspeti da zadrže pandemiju pod kontrolom u Nemačkoj, kao što zemlja radi mesecima, ili će izgubiti kontrolu. 

“Znamo da zahvaljujući već donetim merama ili zahvaljujući merama koje je već preduzeo Minhen, treba desetak dana da vidimo da li će broj slučajeva opasti”, rekla je ona. 

Ukoliko se porast broja slučajeva zaraze ne zaustavi za deset dana, i ako postane nemoguće trasiranje kontakata inficiranih, “neizbežne su druge ciljane restriktivne mere”, dodala je kancelarka. 

“Naš cilj treba da bude da zadržimo infekcije samo u jednoj zoni, gde svaka infekcija može da se prati, gde ljudi mogu biti upozoreni i gde je moguće da se ponovo prekine lanac zaraze”, dodala je kancearka. 

Ona je rekla da su se stvari dobro odvijale letos a da se sada pojavljuje drugačija zabrinjavajuća slika. Insistirala je na tome da se primeni i osigura poštovanje već donetih mera, kao što je ograničenje privatnih okupljanja.

Kancelarka je insistirala na tome da treba da se zadrži sloboda kretanja u Evropi, za razliku od situacije proletos kada su granice uglavnom bile zatvorene. 

Zbog zabrinjavajućih brojeva novozaraženih više velikih nemačkih gradova kao što su Berlin i Frankfurt uveli su policijski čas za ugostiteljske objekte i restrikcije društvenih kontakata.

U Berlinu od subote pa najkraće do 31. oktobra većina prodavnica kao i svi restorani treba da budu zatvoreni od 23.00 do 6.00 ujutro.

Nemačka je dobila pohvale za uspešno suzbijanje zaraze kada je izbio prvi talas. Medjutim mnogi gradovi dostigli su kritični nivo od 50 novoinficiranih za 100.000 stanovnika.

U Berlinu je ta cifra 51 novoificiran na 100.000 stanovnika, u Bremenu je 53,9, a slede Keln sa 49,8 i Esen sa 48,4, pokazuju podaci epidemiološkog instituta Robert Koh.

Ukupno Nemačka ima potvrđeno 314.660 slučajeva zaraze i 9.589 umrlih, što je jedna četvrtina ukupnog broja umrlih u Britaniji i jedna trećina broja umrlih u Italiji.