Nove odluke Kriznog štaba: Karantin se skraćuje na 7 dana, buster doza posle 3 meseca, PCR test sada 6.000 dinara

0

U Srbiji će se između 2. i buster doze vakcine biće dovoljno da prođe 3 meseca, i građani će 3. dozu moći da prime nakon 3 meseca – jedna je od prvih odluka Kriznog štaba. Takođe se period izolacije sa 10 smanjuje na 7 dana, rečeno je nakon sednice.

Krizni štab je takođe doneo odluku da svi koji žele da se testiraju na sopstveni zahtev, plate cenu PCR testa 6.000 dinara, umesto dosadašnjih 9.000, kao i da se smanji cena antigenskih testova sa 3500 na 1800 dinara.

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa počela je danas nešto nakon 15 sati. Sastanak je zakazan nakon rekordno visokih b rojki zaražnih kovidom.

“Proglašavamo našu epidemiološku situaciju kao izrazito tešku, vanrednu i u skladu s tim pozivam građanje da aktivno učestvuju u sprečavanju prenosa virusa, rekao je nakon sednice krize Zoran Gojković”, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je posle sednice Kriznog štaba da će škole u centralnoj Srbiji najverovatnije početi da rade po modelu koji je u Vojvodini na snazi, a to znači da učenici od 1. do 8. razreda u školu idu na neposrednu nastavu, dok će srednjoškolci pohađati onlajn nastavu.

“U utorak će se održati dodatne konsultacije vezano za osnovne i srednje škole u centralnoj Srbiji, ali smo najbliži rešenju da bude kao u vojvođanskim školama, odnosno od 1. do 8. razreda neposredno, a srednjoškolci na kombinovanu nastavu”, rekao je Gojković, prenosi Blic.

Škole u Vojvodinu su krenule sa radom, a od ponedeljka osnovne škole idu na neposrednu nastavu, a srednjoškolci na kombinovanu.

Na sednici je analizirana epidemijska situacija, koja nimalo nije dobra od početka godine. Gužve su velike u i ispred kovid ambulanti, a polako se povećava i broj prevoza do bolnica kovid pacijenata.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime