Nove mere zbog povećanja zaraženih u Hrvatskoj: “Maske da se nose i napolju…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Nacionalni štab civilne zaštite u Hrvatskoj doneo je danas niz mera zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom, a jedna od njih je i preporuka za nošenje zaštitnih maski i napolju, kad nije moguće održati fizički razmak od dva metra.

Reč je o “preporuci” za nošenje zaštitne maske, a ne o “obavezi”, objašnjeno je na konferenciji za novinare nacionalnog štaba u Zagrebu.

S druge strane, od danas se uvodi obaveza nošenja maski u svim zatvorenim prostorima u kojima nije moguće održatu fizički razmak od dva metra, pa će se tako zaštitna maske biti obavezne i u kafićima i restoranima, osim dok se sedi na svojim mestima, jede ili pije.

Maske treba da nose i vernici za vreme verskih službi u zatvorenom i gledaoci u sportskim dvoranama, a na snazi ostaje i obaveza nošenja u trgovinama, zdravstvenim ustanovama i prevoznim sredstvima.

Organizatori okupljanja više od 50 osoba moraće od sada za to da dobiju dozvolu lokalnih štabova. 

Za sutra se planira set mera koje će se odnositi na rad ugostiteljskih objekata.

Još nije doneta mera kojom bi se skratilo vreme samoizolacije s 14 na deset dana, ali se, kako je rečeno na konferenciji za novinare, o tome razmišlja.

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata potvrđen 181 novi slučaj zaraze koronavirusom, a tri osobe su umrle. To je nešto manji broj nego proteklih dana, ali je uobičajeno manji za vikend, kada se radi manji broj testiranja.

Broj trenutno aktivnih slučajeva zaraze je 2.712, a među njima su 404 pacijenta na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 27. U protekla 24 sata testiran je 2.461 uzorak, a ukupno do sad 360.973.

Od početka epidemije, koronavirus je potvrđen kod 20.621 osobe, od kojih se oporavilo 17.582, a umrlo 327.

U samoizolaciji je danas 14.048 osoba.