Nove mere u Bugarskoj: Maske obavezne na prometnim javnim mestima

0
Foto: Profimedia

(Beta) – U Bugarskoj je od danas obavezno nošenje zaštitne maske na prometnim javnim mestima u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Građani od sada moraju da nose maske na pijacama, železničkim i stanicama metroa, u prometnim ulicama i dok čekaju u nekom redu, saopštilo je bugarsko Ministarstvo zdravlja i dodalo da maska nije obavezna ukoliko postoji fizičko odstojanje od metar i po.

Bugarska koja ima oko sedam miliona stanovnika i važi za najsiromašniju zemlju članicu Evropske unije, ove nedelje je prešla prag od 1.000 preminulih od koronavirusa, dok raste broj zaraženih.

Ministar zdravlja Kostadin Angelov izrazio je zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze zdravstveni radnici.

“Oni su svi umorni. Većina njih je zaražena, bolesna a neki su na reanimaciji. Potrebna nam je pomoć”, rekao je Angelov i dodao da je dobrodošla pomoć porodičnih lekara i studenata završne godine medicine.

Više od 1.700 lekara i negovatelja zaraženo je koronavirusom od početka epidemije. U sredu je inficirano 45 zdravstvenih radnika.

Bugarska koja je prošlog proleća uvela karantin stanovništvu, kasnije je ublažila te mere da ne bi izazvala nezadovoljstvo građana. U toj zemlji nema ograničavajućih mera za restorane, diskoteke i sportske hale.