“Nove mere ograničenja će možda trajati i šest meseci, a posle će valjda biti gotovo”: Džonson o novom odgovoru vlade u borbi protiv koronavirusa

0
Foto: Profimedia

“Velika Britanija je na opasnoj prekretnici i mora da deluje”, rekao je premijer Velike Britanije Boris Džonson, najavljujući nova ograničenja za Englesku, koja uključuju broj gostiju na venčanjima i zabrane timskih sportova u zatvorenom, kao i povratku rada od kuće.

Džonson je najavio zabranu timskih sportova u zatvorenom, poput malog fudbala, i rekao da su planovi za delimični povratak ljubitelja sporta na stadione od 1. oktobra „pauzirani”. Proslave venčanja biće ograničene na samo 15 gostiju, što je polovina od prethodno dozvoljenog, mada će sahrane moći da se održe do 30 ožalošćenih, prenosi Gardijan.

Maske će postati obavezne za maloprodajno i ugostiteljsko osoblje – kao i za putnike u taksi vozilima – na zahtev gradonačelnika Londona Sadika Kana, koji je razgovarao sa Džonsonom u utorak ujutru.

Premijer je rekao da bi ograničenja mogla potrajati “možda šest meseci”, i da nema mesta za žaljenje.

„Nakon šest meseci ograničenja, bilo bi primamljivo nadati se da je pretnja izbledela i tražiti utehu u uverenju da ako ste do sada izbegavali virus, da ste nekako imuni“, rekao je Džonson.

„Ne možemo poništiti odluke zbog žalbi. Ako sada ne uspemo da delujemo zajedno, ne samo da rizikujemo zdravlje drugih, već ugrožavamo sopstvenu budućnost drastičnijom akcijom na koju ćemo neizbežno biti primorani“, dodao je britanski premijer.

U Engleskoj pabovi, barovi i restorani će radiće do 22.00, biće zabrane i porudžbine za poneti, a radiće samo dostava porudžbina. Poštovaće se pravila socijalnog distanciranja u toku radnog vremena.

“Ovo nikako nije povratak na potpuno zaključavanje kao što je bilo u martu, niti izdaje naređenje da ostanemo kod kuće e”, rekao je Džonson, naglasivši da škole i preduzeća treba da ostanu otvoreni.

„Međutim, još jednom tražimo od kancelarijskih radnika koji mogu da rade od kuće, da to i učine“, rekao je Džonson.

Nove mere usledile su nakon vikenda u kojem su trajale napete rasprave među ministrima i naučnicima u vladi i slabije su od onih koje su poslednjih nedelja iznosili vladini naučni savetnici, a koji su uključivali i dvonedeljno potpuno zaključavanje.

Kan je pozdravio dodatne mere, ali je rekao da bi prestonici i dalje trebala dodatna ograničenja.

„Razgovarali su o situaciji koja se ubrzano pogoršava u Londonu, uključujući povećane stope prijema na jedinice intezivne nege, i potrebu da se sada ide dalje kako bi se sprečilo katastrofalno potpuno zaključavanje u budućnosti”, rekao je portparol gradonačelnika.

„Jasno je da London ima jedinstvene potrebe i izazove i treba ispitati dodatne mere koje su pogodne za glavni grad.“, zaključio je portparol.