Nove mere od petka, Crna Gora dobija Nacionalnu digitalnu kovid potvrdu

0
Foto rofimedia/Vladyslav Yushynov / AlamyArchive: Alamy

 (Beta) – Crna Gora će, uoči pridruživanja EU digitalnom kovid sertifikatu, dobiti Nacionalnu digitalnu kovid potvrdu, koja treba da bude u upotrebi od petka kada se očekuje da Vlada objavi korigovane mere u borbi protiv korona virusa, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se navodi da će u noćnim klubovima, diskotekama i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći da borave samo oni koji ispunjavaju odredjene uslove. 

Rad noćnih klubova i diskoteka sada je zabranjen.

Nacionalna digitalna kovid potvrda koja će, po uzoru na EU digitalni kovid sertifikat, biti dodatni digitalni alat za kontrolu i upravljanje pandemijom, sadržavati podatke koji preciziraju da je osoba u celosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv korona virusa.

Nacionalna kovid potvrda sadržaće i datum i vreme negativnog PCR testa na kovid-19 (prihvata se negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata). Sadržavaće i dokaz da je osoba prebolela kovid-19, odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa, kao i o negativnom brzom antigenskom testu (prihvata se BAT koji nije stariji od 48 sati).

Dodaje se da je digitalna kovid potvrda besplatna i dostupna je u papirnom ili digitalnom obliku.

Potvrda se može sačuvati i prikazati na mobilnom telefonu. Suštinska razlika izmedju digitalne i papirne verzije potvrde ne postoji, jer je QR kod u obe verzije garant validnosti podataka koji se prikazuju.

Digitalna kovid potvrda će se izdavati kod bilo kog izabranog doktora ili na bilo kojem punktu za vakcinaciju.

Takodje, potvrdu mogu izdavati i sve ostale institucije zdravstvenog sistema. Sve što je potrebno od dokumentacije da bi se izvadila digitalna potvrda jeste validan dokument, lična karta ili pasoš, navodi se u saopštenju.