Nove led svetiljke u opštini opovo

  0

  Opština Opovo omogućila je bolje uslove svojim građanima projektom javno-privatnog partnerstva rekonstrukcijom javnog osvetljenja. Na ovaj način ostvaruje se više ciljeva: novim LED osvetljenjem dobiće se bolja i efikasnija rasveta, čime se značajno smanjuju izdaci za električnu energiju i održavanje javnog osvetljenja kao i značajno smanjenje zagađenosti vazduha kroz emisiju CO2.

  ,,Zašto su projekti energetske efikasnosti najbitniji u ovom trenutku za našu zemlju? Adekvatan odgovor je dala vredna Opština Opovo, koja ne samo da priča o očuvanju životne sredine, nego to realizuje i u praksi. Ušteda električne energije na godišnjem nivou je u ovom projektu 473.057 kWh, a ušteda CO2 na godišnjem nivou 251 tona! Apsorpcija ugljen-dioksida (CO2) jednog hektara šume u proseku je 6 tona godišnje (mnoge šume su stare 30-40 godina), onda dobijemo izuzetnu cifru da je Opština Opovo smanjila zagađenost vazduha ovim projektom, kao da je posađeno 42  hektara šume! Mnogi samo pričaju da je vazduh zagađen, a ništa ne rade, ovo je pozitivan primer sprovođenja projekta u delo” istako je Silvester Horváth iz ESCO Elios.

  Projekat se finansira uz garantovanu uštedu, bez zaduženja i direktnog investiranja Opštine. Vrednost ugovora je 855.074,52 EUR, a Opština Opovo će ostvariti novčanu uštedu u startu  minimalno 4,5% od sadašnjeg izdataka za javno osvetljenje, a nijedan dinar neće ulažiti iz sopstvenih sredstava, a rizik projekta snosi privatni partner, odnosno investitor, firma ESCO ELIOS Doo Novi Sad. Ukupno će biti zamenjeno 1.267 komada starih svetiljki novim LED svetijki proizvođača Tungsram. Opština Opovo ima mogućnost, da pare za investiranje koristi u neke druge svrhe u odnosu na potrebe. U međuvremenu, smanjiće se zagađenost vazduha i napraviće se ušteda u budžetu, a građani će dobiti bolju uslugu i primer dobre prakse.

  ,,Ovo je prvo javno- privatno partnerstvo koje smo realizovali. Srećan sam zbog toga i drago mi je da je jedna mala opština kao što je Opovo mogla da realizuje ovakav projekat. Oprema je iz Mađarske, što je prema standardima Evropske Unije, zbog samog kvaliteta. Nadam se da će u budućnosti biti više ovakvih projekata“ izjavio je predsednik opštine Opovo Miloš Markov.

  ,,Naša ideja je da mađarski investitori dođu u što većem broju u Srbiju i to je glavni zadatak na kome intezivno radimo” izjavio je počasni konzul Mađarske u Srbiji Nemanja Milutinović.

  Nakon 15 godina otplate projekata Opštini ostaje cela novčana ušteda i kvalitetna rasveta u skladu sa svetskim standardima. Očekivani vek trajanja novih LED svetiljki je minimalno 25 godina, što je skoro duplo više od trajanja javnog ugovora, a to je suština JPP projekata.