Izložba fotografija neformalne fotografske grupe „Tri objektiva“ Tomislava Peterneka, Gorana Kukića i Igora Mandića „Dimenzije“, biće otvorena 11. aprila i trajaće do 21. aprila, a otvaranje je u 20 časova u Dorćol placu.

„Dimenzije“ je nova izložba, namenski napravljena za Beogradski mesec fotografije.

Ova izložba se bavi posmatranjem i preispitivanjem realnosti, vremena, prostora, kao i postojanosti.

Neformalna fotografska grupa „3 Objektiva“ postoji više od 4 godine i za to vreme je napravila 24 izložbe projekta „Putovanja“ širom Srbije.

Reč je o kompilaciji fotografija nastalih od kraja šezdesetih godina prošlog veka do danas, sastavljenoj od tri nezavisne celine koje svaki od autora radi za sebe.

Tomislav Peternek predstavlja deo svoje kolekcije „Svet mašte“ koja je prvi put prikazana 1972. godine u Beogradu, Salon fotografije.

Autor je koristio crno bele negative za izvođenje kolor fotografija, separacijom određenih tonova iz sivog valera i na taj način apstrakovao već apstrakovanu realnost.

Goran Kukić iskazuje svoju impresioniranost tragovima vremena u izbrazdanim kamenim masivima. Vreme oblikuje sve.

Igor Mandić prikazuje deo kolekcije „Pinpointed“ kojom ukazuje na težinu i gravitaciju nematerijalnog, iskrivljenu projekciju stvarnog oblika u sopstvenoj senci… sa ciljem provokacije na preispitivanje percepcije realnosti.

Studenti Fakulteta za medije i komunikacije predstaviće izložbu slika „Izmeštanje“ 12. aprila u 19 časova u Ostavinskoj galeriji i trajeće do 17. aprila.

Udaljujući se od fizičkih dimenzija i upotrebnih značenja, autori su nastojali da iskažu svoje unutrašnje, intimno i „artističko“ u odnosu na objektivno i svakodnevno.

„Izmeštanje je tema izložbe na kojoj se predstavljaju studenti master programa departmana Digitalne umetnosti, Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu. Studenti, koji su se opredelili za kurs konceptualne fotografije, imali su zadatak da metaforički prenesu na fotografije svoje prethodno osmišljene priče i ideje upotrebom kontekstualnih elemenata-objekata.

Udaljujući se od fizičkih dimenzija i upotrebnih značenja, autori su nastojali da iskažu svoje unutrašnje, intimno i „artističko“ u odnosu na objektivno i svakodnevno. Na izloženim fotografijama, ideje se analiziraju kroz niz različitih situacija, dok prepoznavanje realnih predmeta postaje deo metaforičkog i konceptualnog.

Serije fotografija objedinjuje ideja kontekstualnih izmeštanja raznih intimnih, profanih i javnih predmeta iz okruženja uz istovremeno dodeljivanje novih metaforičkih i konceptualnih značenja. Dok se klasični odnosi problematizuju njihovom dekompozicijom, prostor slobode se širi izmeštenim stanovištem kako autora, tako i posmatrača. U potpuno novom prostoru-kontekstu nude se izmešteni strukturalni elementi i nova stvarnost.

Kustos izložbe je prof Dragan Pavlović. Studenti su Aleksandra Budžak, Emilija Gajić, Milica Bogdanić, Milica Novaković, Milica Staletović, Nina Grbić, Rastko Petrović, Sara Mitić, Suzana Stojković i Vanja Seničić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.