Novčane kazne na licu mesta za one koji ne nose masku? Da li nas čeka nova mera Kriznog štaba

0
Foto: Profimedia

Nošenje zaštitne maske, prema novoj odluci Kriznog štaba, biće obavezne i na otvorenom, a nepridržavanje tog pravila moglo bi se kažnjavati novčano, objavio je Blic navodeći da bi sledeće nedelje to moglo da bude zakonski regulisano.

Krizni štab na današnjoj sednici razmatrao je i predložiće da Skupština Srbije usvoji izmene i dopune Zakona o prekršaju, čime bi se kršenje mere o nošenju maski smatralo prekšajem i kažnjavalo mandatnom kaznom.

Mandatne kazne koje bi mogle biti usvojene su, piše Blic, zapravo jednokratne kazne koje se izriču na licu mesta. Slične kazne izriču se i prilikom saobraćajnih prekršaja. Plaćaju se na licu mesta u manjem iznosu ili naknadno u većem.

Krizni štab nije razmatrao visinu novčane kazne i to je deo koji bi trebalo da odluči novi skupštinski saziv.

Na današnjoj sednici razmatrano je i regulisanje kršenja kućne izolacije koje bi takođe moglo da se nađe kao odredba u izmenjenom Zakonu o prekršaju.

Maske će ubuduće biti obavezne i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a kao bitna stavka razmatrano je i zakonsko regulisanje broja okupljenih na određenom prostoru. Za sada, ostaje da važi aktuelna mera da se ne može okupljati više od 30 ljudi.