Novavaksova vakcina dobila uslovno odobrenje

0
EPA-EFE/CONSTANTIN ZINN

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je da njeni stručnjaci preporučuju uslovno odobrenje vakcine kompanije Novavaks za starije od 18 goidna.

Nuvaksovid je peta vakcina preporučena u EU za prevenciju COVID-19. To je vakcina zasnovana na proteinima i, zajedno sa već odobrenim vakcinama, podržaće kampanje vakcinacije u državama članicama EU tokom ključne faze pandemije, saopštila je EMA.

EU je već potpisala ugovor o kupovini do 200 miliona doza vakcine, čekajući odobrenje za upotrebu od strane EMA sa sedištem u Amsterdamu.

Ova vakcina koristi konvencionalniju tehnologiju za razliku od drugih vakcina i očekuje se da će biti od posebne koristi u zemljama u razvoju, piše Dojče vele.

Takođe se smatra da, pošto vakcina koristi konvencionalniji metod za pružanje imuniteta od alternativnih cepiva, može da smanji neodlučnosti u vezi sa vakcinama.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 17. decembra odobrila po hitnom postupku vakcinu protiv COVID-19 koju su proizveli američka kompanija Novavaks i Institut za serum iz Indije.