Čini se da novac ipak donosi sreću, pokazala je nova studija koja je istražila povezanost finansija sa srećom i altruizmom, odnosno brigom za druge.

Istraživanje sprovedeno mešu nemačkim studentima pokazalo je da doniranje novca u humanitarne svrhe u početku izaziva zadovoljstvo i sreću, ali taj efekat ne traje dugo. Posle mesec dana, učesnici u istraživanju koji su donirali novac onim manje srećnima bili su i sami nesrećniji od onih koji su odlučili da zadrže novac za sebe, piše CNN.

„Altruizam definitivno ne pojačava osećaj sreće jer prosocijalno trošenje novca podrazumeva odricanje od nečeg što samo po sebi može da izazove teže osećaje“, napisali su autori studije.

Rezultati ove studije ne podudaraju se s nekim prethodnim saznanjima prema kojima stavljanje dobrobiti drugih ispred sebe bez ikakvih očekivanja izaziva osećaj sreće. Na primer, pokazalo se da volontiranje ublažava stres, koristi osobama koji pate od depresije i generalno produžuje život.

„Put do sreće ne znači da možete da odaberete da budete srećniji, nego da pronađete smisao u životu“, rekao je psiholog Lajl Ungar.

Nova studija, objavljena u ponedeljak u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences ponudila je nemačkim studentima izbor između dve nagradne igre. Studenti u prvoj grupi imali su velike šanse da dobiju sto evra koje će potrošiti kako god žele. Oni u drugoj nisu dobili novac, ali su mogli da odaberu paket od 350 evra kojim spasavaju život osobi oboleloj od tuberkuloze.

U kontrolisanim uslovima, oko 60 odsto studenata odabralo je da spase život, a u odgovorima na anketu pokazali su visok osećaj samozadovoljstva i sreće zbog izbora. Međutim, sreća nije dugo trajala. Kada su ih posle mesec dana naučnici kontaktirali mejlom, njihov nivo sreće pao je ispod onog kakav je bio na početku. Srećniji su na kraju bili ljudi koji su odlučili da uzmu 100 evra za sebe pa ih potrošili kako su hteli.

Čini se da ljude na prvu loptu oduševljava osećaj da mogu nekome da pomognu, ali na kraju ih, ipak, stvarno usreći kad mogu da pomognu sami sebi, prenosi zagrebački N1.

Tagovi

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.