Iako naizgled bezazleni, TikTok izazovi neretko su bili pogubni po decu iz čitavog sveta. Poslednji u nizu tragičnih slučajeva, smrt četrnaestogodišnjeg dečaka Leona Brauna, koji je preminuo nakon što je učestvovao u „blekaut izazovu“, ponovo je u fokus javnosti stavila pitanje bezbednosti ove društvene mreže.

Naime, njegovo telo je pronašla njegova majka Lorin Kiting u njegovoj spavaćoj sobi. On je za TikTok snimao „blekaut“ izazov, isti onaj u kojem je stradao i Arči Betersbi.

U ovom izazovu učesnici ne dišu sve dok se ne onesveste, što može dovesti do toga da nizak nivo kiseonika u mozgu prouzrokuje napade, ozbiljne povrede i smrt, prenosi N1.

Lorin Kiting je zbog toga izdala upozorenje drugim porodicama.

„Jedan od Leonovih prijatelja mi je rekao da je učestvovao u tom čelendžu na Fejstajmu, nakon što ga je video na Tik-Toku. Leon je hteo da bude prvi koji će to da proba. On i njegovi prijatelji su mislili da je to smešno i zabavno. Mislili su da će se probuditi, ali Leon se nije vratio. Sve je pošlo po zlu“, navela je Kiting.

Kako kaže, nikada joj ne bi palo na pamet da bi njeno dete moglo tako nešto da uradi.

„Molim vas, upozorite ih, ovi onlajn izazovi nisu vredni njihovih života. Nisu vredni lajkova ili zbog čega već to rade“, istakla je očajna majka.

O ovom slučaju oglasio se i TikTok koji je saopštio da preduzeli mere kako bi sprečili korisnike da dele snimke i da ih pretražuju rečima „blackout challenge“. Navode i da brišu takve snimke kada ih pronađu.

Na isti način stradao Arči

Isti izazov, bio je poguban i po Arčija Betersbija, koji je pre nešto manje od mesec dana preminuo nakon što je isključen sa aparata koji su ga držali u životu duže od pet meseci.

Dečak je bio u stanju moždane smrti, a od 7. aprila je uveden u indukovanu komu.

Njegovo srce je nastavilo da kuca, ali nije bilo naznaka da može da se oporavi. Tada je započeta pravna bitka između njegovih roditelja – koji su verovali u izlečenje svoga sina i doktora koji su govorili da nema nikakve nade i da je bolje da se dečak poštedi mučenja.

Na kraju je odlučeno da bude isključen sa aparata.

Dve porodice pokrenule tužbu protiv TikToka

Takođe, dve porodice iz SAD pokrenule su tužbu protiv TikTok-a nakon što su njihove maloletne ćerke umrle pokušavajući da urade popularne izazove koji se šire tom društvenom mrežom.

Jedna od njih je porodica Arojo iz Vinkonsina čija je ćerka Arijana Džejlin Arojo (9) umrla od gušenja 26. februara 2021. godine dok je pokušavala da uradi „blekaut čelendž“.

Porodici Arojo pridružila se porodica Volton iz Teksasa čija je osmogodišnja ćerka Lalani Volton umrla na isti način 15. jula 2021. godine.

„Nije lako probuditi se svaki dan i znati da se tvoja devojčica neće vratiti“, rekla je Arijanina majka Kristal Arojo Roman.

Uznemirujući izazov je kod Arijane izazvao trajno oštećenje mozga. Kada ju je brat video kako visi na vratima svoje sobe odmah je otišao po oca koji je radio u podrumu.

„Bila je u takvom stanju najmanje pola sata pred očima svog petogodišnjeg brata“, navodi se.

Devojčica je hitno prevezena u bolnicu gde je stavljena na aparate za održavanje života.

„Testiranjem je otkriveno da ima trajno oštećenje mozga i potpuni gubitak funkcije mozga, a njena porodica je donela tešku odluku da je isključi sa aparata“, navodi se.

Slomila vrat zbog izazova

Da izazovi mogu prouzrokovati i trajne posledice govori slučaj Sare Plat 16- godišnjkinje iz Australije, koja je slomila je vrat dok je igrala „bezazlenu“ igru i zbog toga sada, dve godine kasnije, još uvek ne može normalno da funkcioniše.

Sa 16 godina, tinejdžerku su na jednom hokejaškom turniru vršnjaci nagovorili da isproba izazov „razbijanja lobanje“ koji se sastoji od toga da jedna osoba „lebdi“ oslonjena na druge dve dok je one šutirajući je u noge „ne dozvoljavaju“ da padne.

Izazov je tog dana pošao po zlu, i Sara je pala i pri tome polomila vrat.

„Mislili smo da će snimanje za TikTok biti zabavno i smešno. Iskreno, nisam ni želela da snimamo taj izazov, ali sam podlegla pritisku vršnjaka“, kaže Sara koja ni dve godine kasnije ne može normalno da pomera vrat.

U bolnici, lekari su konstatovali da je slomila tri kosti na vratu i pet pršljenova. Sada ima 18 godina i na sreću ponovo stala na noge. Pored poteškoća sa vratom, trajna posledica su i mišićne tahikardije, zbog kojih često pada u nesvest.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.