Nova žarišta i skok broja zaraženih u Italiji, vanredno stanje možda i do 31. oktobra

0
Foto: Profimedia

Italiji ponovo raste broj novih slučajeva i, prema poslednjim podacima, prvi put u poslednjih mesec dana povećan je za više od 300, a širom zemlje identifikovana su nova žarišta.

Prema navodima italijanskih medija, otkriven je klaster u regionu Molize, gde je zaraženo sedam osoba poreklom iz Venecuele, od kojih je pet stiglo u Кampobaso 7. jula iz Srbije.

Do pre nekoliko nedelja polovina italijanskih regiona bila je bez novih slučajeva kovida 19, dok je juče samo Dolina Aoste bila bez novoobolelih od tog virusa.

Među novim žarištima je Trento gde su zabeležene desetine slučajeva, a virus je identifikovan i u jednom domu za stare u Bolonji, gde ima 15 slučajeva pozitivnih.

Lombardija je i dalje najteže pogođen region Italije sa 81 novoobolelim od kovida, što je 30 više nego dan ranije, a u Laciju je broj novozaraženih povećan sa 16 na dnevnom nivou na 26 novih slučajeva, od kojih je 12 “iz uvoza”.

Italijanska vlada planira da produži vanredno stanje do 31. oktobra, a regionalni predsednici razmatraju nove mere za sprečavanje širenja virusa kovid 19, koje će se najpre odnositi na noćne izlaske i okupljanje ljudi.