“Nova Vlada za dve nedelje, imaćemo sednicu u SNS…”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Ministar finanasija Siniša Mali izjavio je da će ceo proces oko izbora nove Vlade biti završen u naredne dve nedelje, kao i da će početkom naredne sedmice biti održana još jedna sednica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS).

“Odmah nakon toga se ulazi u Skupštinu, konstituisanje Skupštine, novi zakon o Skupštini i Vladi. Novog mandatara očekuje izbor novih članova Vlade, ko će koji resor da vodi”, rekao je Mali za RTS.

Govoreći o jučerašnjoj sednici Predsedništva SNS, Mali je rekao da je ona protekla u u pozitivnoj atmosferi.

Mali je ocenio da je Ana Brnabić prava osoba za suočavanje sa svim izazovima koje čekaju novu Vladu, dodajući da je Predsedništvo SNS jednoglasno podržalo predlog predsednika Aleksandra Vučića da Ana Brnabić vodi Vladu.

Aleksandar Vučić je rekao je sinoć da je predložio mandatarki Ani Brnabić formiranje dva nova ministarstva, za ljudska prava i demografiju, odnosno brigu o porodici, kao i to da u sastavu nove Vlade bude 50 odsto žena.

U obrazloženju svoje odluke da Brnabić predloži za mandatarku za sastav nove Vlade, Vučić je rekao da se ona žestoko borila za svoju zemlju i nije dodvoravala stranim, ni domaćim centrima moći.

“Ani Brnabić ništa krupno ne mogu da zamerim, a sitno mogu, ali to sebi mogu i više, pa nije fer da sebi oprostim, a drugome ne”, obrazložio je Vučić i dodao da je Brnabić vodila disciplinovanu i odgovornu politiku.

On je istakao da je bilo važno da ukaže budućem mandataru na tri osnovna cilja srpske politike.

“To je da se, u politici koju budemo vodili, Srbija diči sa tri činjenice. Pre svega, Srbija je slobodna i nezavisna država. Pod dva, Srbija je na evropskom putu. Pod tri, Srbija će održati odnose sa Rusijom i Kinom, ali i razvijati odnose sa SAD”, rekao je Vučić.

On je rekao i da je mandataru naveo nove ciljeve Vlade.

“Nova Vlada će imati cilj da se podigne ekonomska snaga Srbije, životni standard običnih ljudi i dalje mora da raste iako je to nemoguće u bilo kojoj drugoj zemlji u vreme korone. Zatim dalja izgradnja puteva i pruga, ono što je već ugovoreno. Mora da se radi i na novim projektima, u koje ćemo kao država krenemo žestoko. I treći cilj je jačanje zdravstvene moći Srbije”, rekao je Vučić.