Nova stranka traži smene Vučića i Kriznog štaba, tvrdi da je Kon priznao da se podaci ne poklapaju

0
Foto: Logo Nova stranka

Nova stranka zatražila je danas “momentane” smene i “zatvorske kazne” za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članove vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa pošto je član tog štaba, Predrag Kon, po navodima te stranke, “priznao da se podaci o broju testiranih ne poklapaju sa javno saopštenim brojkama”.

Nova stranka je u saopštenju ocenila da je izjavom koju je Kon jutros dao televiziji Nova S, “potvrđeno da se podaci o broju zaraženih i umrlih lažiraju”.

“Tako je doktor Kon, citiramo, poručio da nije sklon teorijama zavere, ali da se ‘brojke ne poklapaju’ i da dokle god ne vidi i ne razume sistem po kojem se strukturiraju podaci koji se objavljuju, ne može da tvrdi da li su tačni ili netačni”, stoji u saopštenju Nove stranke.

Dodaje se da je Kon kao primer naveo Beograd gde je, po njegovim rečima, kako je prenela Nova stranka, od početka jula testirano više od 4.000 ljudi, dok je procenat pozitivnih na koronavirus između 12 i 56 odsto, “što ne odgovara podacima koje javnost dobija”.

“Zato Nova stranka zahteva momentanu smenu i zatvorske kazne za sve odgovorne, počevši od Aleksandra Vučića, koji je sam i predsednik, i lekar, i epidemiolog, preko premijerke Brnabić, ministra zdravlja Zlatibora Lončara i celokupnog Kriznog štaba”, stoji u saopštenju.

Član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je jutros da je u vezi sa sumnjama u tačnost statističkih podataka o epidemiji, a posebno u vezi neslaganja u broju zaraženih i umrlih od posledica infekcije, moguće da su u pravu i novinari BIRN-a, koji su prvi objavili da se podaci prikrivaju, ali i državni organi koji su demantovali novinarske izveštaje.

On je za televiziju Nova S potvrdio da je tražio reviziju tih podataka.

“Stvar je u tome što je nejasno kako se ti podaci obrađuju, što znači da mora da se poboljša aplikacija koja ih prikuplja ili da počnemo da ih ‘peške’ prikupljamo, kao nekada”, rekao je Kon na Novoj S.

(Beta)