Nova pravila u EU: Treću dozu za jačanje evropske zdravstvene propusnice…?

0
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

(Beta-AFP) – Evropska komisija predložila je danas davanje jedne buster doze antikovid vakcine najamnje devet meseci posle druge doze da bi se ojačala evropska zdravstvena propusnica, koja neće više važiti bez buster doze, rekao je komesar EU Didije Rejnders.

“Preporučujemo važnost od devet meseci za evropski antikovid certifikat a posle tog perioda njegova važnost više neće biti priznata bez buster doze”, rekao je Rejnders na konferenciji za novinare.

Uglavnom je prihvaćeno da su efekti prve kompletne vakcinacije smanjuju posle šest meseci, rekao je komesar i da je ideja da sve zemlje članice primene tu dodatnu dozu  posle šest meseci. On je dodao da je dato još tri meseca da bi se zemljama omogućilo vreme da se organizuje, i da pruži određenu felskibilnost nacionalnim programima vakcinacije.

“To je nova preporuka, videćemo kakve su reakcije zemalja članica”, rekao je evropski komesar, podsećajući da je svaka zemlja slobodna da koristi potvrdu kako hoće i da bira mesta gde će se potvrda tražiti.

Komisija će blagovremeno preporučiti produženje propisa o evropskoj kovid propusnici posle idućeg leta, dodao je komesar.

Cilj je olakšanje slobodnog kretanja u punoj bezbednosti unutar EU, dodao je on.

Do sada je izdato oko 650 miliona potvrda u EU i 51 zemalja povezanih sa evropskim sistemom, koji je postao referentan, rekao je on.