Dug do 5.000 evra ne može biti osnov za oduzimanje nekretnine ukoliko je to jedina nekretnina u vlasništvu dužnika, navela je Snežana Petrović iz Komore izvršitelja gostujući na RTS.

Pošto se najveći broj izvršenja sprovodi na platama i penzijama, Petrovićeva kaže da je do sada bilo izvršenje do dve trećine plate ili penzije, odnosno jedne polovine ukoliko se radi o minimalnoj zaradi i penziji. Zakonskim izmenama predviđena je potpuna zaštita porodilja i dece – tako što će po prvi put biti izuzeta od izvršenja sva primanja po osnovu zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodicama sa decom.

Ističe da je izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju napravljen iskorak. Kod plata će biti izvršenje do jedne polovine a kod minimalnih do jedne četvrtine.

Što se tiče penzija, navodi da su tu učinjena dva koraka napred i da sada izvršenje ide do jedne trećine, odnosno jedne četvrtine kada je reč o minimalnoj penziji. Ukoliko je penzija ispod minimalne, onda izvršenje ide do jedne desetine.

Kaže da se do sada najveći broj predmeta odnosio na dugove prema javnim i komunalnim preduzećima.

Uvodi se i E-aukcija za koju se očekuje da spreči zloputrebe. To je novina i za izvršitelje i Petrovićeva kaže da će i oni učiti kada se taj proces pokrene.

Komentar(1)

  1. Duplo golo
    28. jula 2019. 17:53

    "Ističe da je izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju napravljen iskorak. Kod plata će biti izvršenje do jedne polovine a kod minimalnih do jedne četvrtine. Što se tiče penzija, navodi da su tu učinjena dva koraka napred i da sada izvršenje ide do jedne trećine, odnosno jedne četvrtine kada je reč o minimalnoj penziji. Ukoliko je penzija ispod minimalne, onda izvršenje ide do jedne desetine." Dakle ukratko, trosi narode, ionako nema sanse da od tebe te dugove ikada naolate!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.