Nova otkrića iz “Pandorinih papira” o ofšor poslovanju sina Mila Đukanovića

0

Hrvatski konsultanti za naftu i gas, Vedran Perše i Jasminko Umićević oprostili su dug od 108 hiljada funti skrivenoj kompaniji Blaža Đukanovića sa Britanskih devičanskih ostrva, Victoria Bridge Finance Ltd, pokazuju “Pandora papiri” i podaci iz britanskog registra kompanija, prenose Vijesti.

Firma koju su njih trojica, preko povezanih kompanija, osnovali u Londonu, iskorišćena je za ubacivanje novca u Blažov ofšor, navodi se u istraživačkoj priči MANS-a.

Kompanija Victoria Bridge Finance Ltd sa Britanskih devičanskih ostrva, čiji stvarni vlasnik je Blažo Đukanović je 28. juna 2012. godine osnovala firmu DGT Energy u Londonu. Partner u tom poslu mu je bila kompanija Arcola International LTD, za koju u procurelim podacima nije bilo informacije o konačnom vlasniku.

Međutim, nakon izlaska Arcole, početkom 2015. godine novi suvlasnici postaju Laymarsh Investments Limited (Laymarsh) i Artemis Ventures International Limited (Artemis), ponovo sa Britanskih devičanskih ostrva.

Zvanični vlasnik ovih kompanija je Puffin Agencies Limited sa Gibraltara – ista firma koja je formalni vlasnik kompanije koja upravlja trastovima Mila i Blaža Đukanovića.

Svi oni dele i istog direktora, Clambake Limited i svima se poslovna dokumentacija čuva na istoj adresi – u Švajcarskoj.

Ko su Đukanovićevi skriveni partneri?

Dokumenta iz “Pandorinih papira” pokazuju da je pravi vlasnik kompanije Artemis britanski državljanin hrvatskog porekla, Vedran Perše, dok je krajnji vlasnik firme Laymarsh Jasminko Umićević.

U internom dokumentu advokatske kuće ALCOGAL se navodi da je Perše pravi vlasnik Artemisa.

Umićević je dodatno sakrio vlasništvo tako što je uspostavio Laymarsh Trust koji poseduje akcije kompanija Laymarsh i Artemis – partnera Blaža Đukanovića.

Te dve kompanije su krajem 2006. godine osnovale firmu Deltagrip Trading LLP (Deltagrip) sa sedištem u Londonu, koja se bavi trgovinom sirovom naftom i naftnim derivatima.

Prema podacima iz britanskog registra kompanija, kontrolu nad Deltagripom ima Alvarium Re Limited, a njegov vlasnik je Alvarium Investment Limited. Upravo ta firma upravlja mrežom koja je omogućila Đukanovićima da sakriju svoje poslove, a koja uključuje iste iznajmljene direktore i fiktivne vlasnike kao i kompanije čiji stvarni vlasnici su Perše i Umićević, pišu Vijesti.

Osim toga, Deltagrip je registrovan na istoj adresi kao i advokati koji su overili pasoše Mila i Blaža Đukanovića. Na toj adresi nalazila se i DGT Energy, firma koju su Blažo, Umićević i Perše osnovali u Londonu.

Tokovi novca prema firmi Blaža Đukanovića

Već u toku prve godine, DGT Energy pozajmljuje oko 52 hiljade funti od Deltagripa, u različitim valutama, američkim dolarima, funtama i švajcarskim francima, sa prosečnom kamatnom stopom od 4%.

Iste te godine, 46 hiljada funti DGT Energy pozajmljuje svom osnivaču, Victoria Bridge Finance Ltd čiji skriveni vlasnik je Blažo Đukanović, po kamatnoj stopi od 2 odsto.

U 2014. godini DGT povećava svoj dug prema Deltagripu na oko 68 hiljada funti, a Blažovoj kompaniji daje dodatnu pozajmicu koja ukupno iznosi oko 60 hiljada funti.

Već sledeće, 2015. godine, DGT Energy se dodatno zadužuje kod Deltagripa – ukupno 103 hiljade funti. Zanimljivo je da je reč o pozajmici u američkim dolarima, te da je kamata smanjena na 3,25 odsto.

Istovremeno DGT daje nova sredstva kompaniji Blaža Đukanovića koji je sredinom 2015. godine dugovao skoro 88 hiljada funti.

Do sredine 2016, dug prema Deltagripu se smanjuje za oko 22 hiljade funti, a DGT Energy uzima dodatni kredit od 73 hiljade funti od kompanije Caldero Investment.

U tom periodu DGT Energy prijavljuje neobično velike gubitke po osnovu konverzije valuta od preko 23 hiljade funti.

Ukupan dug DGT-ja, koji nema maltene nikakvih prihoda, je oko 155 hiljada funti, ali ta kompanija nastavlja da pozajmljuje dodatna sredstva Blažovoj firmi. Victoria Bridge Finance Ltd svojoj ćerki kompaniji iz Londona sredinom 2016. godine preko 108 hiljada funti.

Do kraja marta 2017, Deltagrip oprašta dug od preko 65 hiljada funti kompaniji DGT Energy kojoj Blažova firma i dalje duguje isti iznos – 108 hiljada funti.

U narednoj godini u finansijskim izveštajima se ne navode imena kompanija, već samo iznosi uzetih i datih kredita. Umesto naziva Blažove firme, piše da je u pitanju povezana kompanija, a iznos dugovanja ostaje isti kao prethodne godine.

Krajem marta 2019. godine, DGT Energy podnosi svoj poslednji finansijski izveštaj iz koga se vidi da nije platila svoje dugove, niti je naplatila svoja potraživanja.

U februaru 2020. pokreće se dobrovoljna likvidacija firme i ona prestaje da postoji u septembru iste godine.

Kompletan dug Victoria Bridge Finance Ltd je otpisan, potvrdili su Blažo Đukanović i Vedran Perše u odgovorima na pitanja MANS-a i ICIJ-a.

Đukanović je rekao da kompanija nikada nije zaživela, niti imala bilo kakvu vrednost. Sin predsednika Crne Gore dodaje i da je novac koji je uzet kroz DGT korišćen za uspostavljanje biznisa, ali da je na kraju zbog neuspeha u tome i otpisan.

“Moja karijera je pošla u drugom pravcu, i uprkos troškovima za uspostavljanje i rad, koje nikada nismo povratili, poslovna organizacija je ugašena”, rekao je Blažo Đukanović.