“Nova normalnost” u svetu posle korone: Tipujem na države čiji će lideri ponuditi nešto što nisu polarizacije, dezinformacije, tabloidizacije…

0
Beta/AP Photo/Michael Probst

Situaciju bez presedana u ekonomskoj istoriji komplikuje činjenica da još ne možemo pouzdano odrediti prirodu, dubinu i trajanje virusne pandemije, što svima koji se bavi predviđanjima i matematičkim modeliranjem budućih scenarija oporavka svetske privrede, čini posao skoro nemogućim. Zato i ne čudi opštepostignuto saglasje da mere ekonomske politike moraju da budu promptne i nekonvencionalno snažne, a da će se o pogrešnom dimenzionisanju i eventualno izazvanim problemima pričati kasnije, kad stručni ljudi proglase kraj pandemije.

(…)

Ipak, pravila igre određivaće država i to je naravno deo svake normalnosti. U “novoj normalnosti” tipujem na države koje će sadašnju, ponegde tek otkrivenu fascinaciju prema struci i nauci, pretvoriti u dugotrajno odgovoran, respektabilan odnos prema ljudima sa znanjem.

Tipujem na one države koje će prepoznati da posle vanrednih situacija treba povući državni aparat nazad i osloboditi prostor privatnom sektoru.

Tipujem na države koje će hrabro ući u digitalni prostor, vodeći računa o rizicima, ali razumevajući obrise novog sveta.

Tipujem na države čiji će lideri ponuditi nešto novo u politici umesto izolacija, unutrašnjih polarizacija, dezinformacija, tabloidizacija, konspiracija…

Ceo tekst Gorana Pitića objavljen je u prvomajskom broju Nedeljnika, koji se na kioscima nalazi od srede, 29. aprila – dan ranije nego obično, zbog vanrednog stanja i predstojećih praznika.

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

Naslovna strana novog Nedeljnika