Nova mutacija SARS-CoV-2 koronavirusa otkrivena je u Norveškoj. Glavni lekar opštine Trondhajm Tove Restad izjavio je ovo listu Verdens Gang.

Norveški institut za javno zdravlje obavešten je, najpre, o jednoj osobi kod koje je potvrđen koronavirus, a koja je bila među putnicima i autobusa na jednom putovanju. Gotovo svi putnii bili su zaraženi tokom sedam dana zajedničkog putovanja. Sve je potom rezultiralo stotinama otkrivenih slučajeva, od kojih je pet hospitalizovano.

„Institut je u nekoliko slučajeva ispitao genetski materijal koronavirusa i otkrio varijantu virusa sa promenom najvećeg površinskog proteina, šiljka. Ovo je prvi put da vidimo virus sa ovakvom mutacijom u Norveškoj. Neizvesno je kako i kada je virus ušao u zemlju. Gotovo identični virusi nedavno su viđeni u nekim drugim evropskim zemljama“, rekla je Karolin Bragstag, jedna od direktorki Instituta.

Protein o kome je reč je važan za sposobnost virusa da se veže za ljudske ćelije.

„Nemamo podatke koji bi ukazivali da ovaj virus uzrokuje ozbiljnije bolesti. Virusi sa ovom mutacijom mogu da utiču na infektivnost i zato je važno pratiti razvoj. Dalja istraživanja će verovatno pružiti jasniju sliku o tome da li je ovaj virus bio prisutan pre izbijanja epidemije u autobusu i da li će se ova varijanta virusa dalje širiti u Norveškoj“, rekla je ona.

Početkom oktobra objavljeno je da su naučnici sa Instituta Francis Krik otkrili opasnu mutaciju koronavirusa, koja mu olakšava ulazak u ljudsko telo. Šiljci virusa mogu se transformisati u deset različitih oblika kako bi se zaštitili od prepoznavanja antitela. U laboratorijskim uslovima ovi šiljci bi se mogli promeniti za samo minut, iako u stvarnosti to rade mnogo sporije. Stručnjaci su objasnili da ni grip ni HIV nemaju tako složen mehanizam ulaska.

Prema podacima Univerziteta Džon Hopkins, od početka pandemije koronavirusa u Norveškoj, otkriveno je gotovo 16,5 hiljada slučajeva infekcije koronavirusom. 278 slučajeva u zemlji je umrlo.

Komentar(1)

  1. Bobby
    20. октобар 2020. 10:39

    А у аутобусу сте носили маске и држали физичку дистанцу, зар не ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.