“Nova metodologija proširenja EU nije loša za Srbiju, ali nije naročito bolja od prethodne…”

0
Profimedia

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović je danas ocenila da predlog nove metodologije za proširenje EU nije loš za Srbiju, ali i da “nije naročito bolji” od one po kojoj Srbija sada pregovara.

Joskimović je to rekla u Beogradu, na sastanku s državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Španije za evropske poslove Huanom Gonsalesom Barba Perom.

Joksimović je rekla da Srbija čeka da na Samitu Zapadnog Balkana EU u maju u Zagrebu vidi “napredni ekonomski plan” za proces proširenja.

Srbija je, kako je navela, pokazala da “ima potencijal da pregovara po bilo kojoj metodologiji”, a u reformama na putu ka EU “posebna pažnja se posvećuje vladavini prava, ekonomiji i održivom razvoju”.

Barba Pera je rekao da će Španija nastaviti da aktivno podržava proces pristupanja Srbije EU.

Istakao je da se Španija zalaže i za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, “uz jasno predočenu obavezu Prištini da pretohodno ukine nametnute dodatne tarife”, piše u saopštenju.

Dodao je da je Španija za poštovanje statusne neutralnosti EU prema pitanju Kosova.

Ministarka je zahvalila Španiji za podršku i pomoć Srbiji u evrointegraciji, kao i za nepriznavanje nezavisnosti Kosova, saopštila je Vlada.

(Beta)