U Šri Lanki privedeno je još 16 osoba, među kojima ima i stranih državljana, a u vezi sa istragom bombaških napada u kojima je poginulo 359, a povređeno 500 osoba.

Kako je saopštila policija, time se broj uhapšenih popeo na 76, a među uhapšenima su Egipćani, Sirijci i Pakistanci, iako nema dokaza da su direktno povezani s napadima na tri crkve i četiri hotela, prenosi Rojters.

U Šri Lanki se jutros dogodila još jedna eksplozija, u gradu Pugoda, udaljenom oko 40 kilometara od Kolomba, ali nije bilo žrtava ni materijalne štete.

„Eksplozija se dogodila iza zgrade suda, istražujemo“, rekao je šef policije.

Zvaničnici su potvrdili da su teroristi planirali još jedan talas bombaških napada, objavio je CNN.

Istrage pokazuju da je napade izvršilo devet bombaša samoubica, među kojima i jedna žena, potvrdila je policija i dodala da je njih osmoro identifikovano. Većina žrtava su državljani Šri Lanke, pripadnici hrišćanske manjine. 

Nakon što je saopšteno da je jedan od bombaša živeo i školovao se u Velikoj Britaniji, otkriveno je da druga dvojica bombaša, braća Imsat Ahmed Ibrahim and Ilham Ahmed Ibrahim, potiču iz veoma imućne i politički povezane porodice u Kolombu, odnosno da su njih dvojica bili sinovi Mohameda Ibrahima, jednog od najbogatijih muslimana u prestonici Šri Lanke, koji se inače bavi izvozom začina.

Predsednik Šri Lanke najavio je smene čelnika odbrambenih snaga.

„U naredna 24 sata u potpunosti ću restruktuirati policiju i bezbednosne snage. Očekujem smene šefova odbrambenog establišmenta u roku od 24 časa“, rekao je predsednik Šri Lanke Maitripala Sirisena.

Objavljeno je da su najave napada došle od obaveštajnih zajednica Indije i SAD. Ambasadorka SAD u Kolombu je tu informaciju negirala. Preostaju još indijski izvori, ali je jasno da su napravljeni ozbiljni propusti u obaveštajnom sakupljanju i deljenju informacija.

„Bezbednosni zvaničnici koji su dobili obaveštajni izveštaj od strane zemlje nisu to podelili sa mnom. Trebalo je reagovati na odgovarajući način. Odlučio sam da preduzmem stroge mere protiv ovih zvaničnika“, kaže Sirisena.

Policija Šri Lanke izvela je kontrolisanu eksploziju sumnjivog motora, parkiranog u blizini jednog bioskopa u Kolombu. U zemlji i dalje vlada strah od novih napada.

„Još vlada neizvesnosti jer se priča da bi neki od tih bombaša samoubica mogli lutati okolo. Ali mislim da su snage bezbednosti preuzele kontrolu nad situacijom“, navodi gradonačelnik Kolomba.

U javnosti se pojavio snimak na kome se teroristi zaklinju na vernost vođi terorista Al Bagdadiju. Na snimku je i organizator napada Zahran Hašim, koga je predhodno prokazao indijskoj službi jedan osumnjičeni, javlja CNN. Pojavio se i snimak sa nadzorne kamere koji prikazuje još jednog bombaša samoubicu, neposredno pre aktiviranja eksploziva u luksuznom hotelu Šangri La.

I dok se i dalje održavaju masovne sahrane žrtava, mala zajednica pakistanskih muslimana Ahmadija, koja živi u Šri Lanki, u strahu od odmazde napustila je Negombo i sakrila se na udaljenoj lokaciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.