Nova konzervativna vlada Grčke odlučila je, pet dana posle izbora, „da prizna predsednika demokratski izabrane Narodne skupštine Huana Gvaida kao vršioca dužnosti predsednika Venecuele“.

„Grčka vlada snažno podržava napore EU (…) da bi se osiguralo mirno i demokratsko političko rešenje pregovorima na dobrobit venecuelanskog naroda“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Grčke.

Novi ministar spoljnih poslova Nikos Dendias, koji je preuzeo dužnost u utorak, dolazi iz nove desničarske većine, iz vladajuće stranke Nova demokratija koja je pobedila na opštim izborima u nedelju sa skoro 40 odsto glasova.

Atinski mediji su objavili da je Gvaido zahvalio novom premijeru Grčke Kirijakosu Mitsotakisu i grčkoj vladi koja prepoznaje borbu za slobodnu Venecuelu.

„Grčka, kolevka demokratije, nesumnjivo će biti velika evropska saveznica u našoj borbi“, napisao je Gvaido na Tviteru.

Agencija AFP je navela da je ukupno 21 zemlja Evropske unije do sada priznala da je predsednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido samoproglašeni privremeni „predsednik Republike“.

Grčka je u vreme Aleksisa Ciprasa koji je vlast izgubio na nedeljnim izborima, bila među poslednjim pristalicama formalnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

Bivši premijer Cipras insistirao je marta, tokom sastanka s bivšim liderom socijalista iz Bolivije Evom Moralesom u Atini na potrebi „da se napravi raspored za sprovođenje (uskoro) slobodnih i demokratskih izbora“ u Venecueli.

„Jedina perspektiva… je dijalog vlade i opozicije da bi se izbegla eskalacija krize i rizik od krvavog građanskog sukoba“, rekao je tada sada već bivši grčki premijer.

Za sada nema nikakvih izgleda za predsedničke izbore u Venecueli. Venecuelanska opozicija grupisana oko Huana Gvaida i vlada Nikolasa Madura trebalo bi da nastave pregovore ove sedmice na karipskom ostrvu Barbados tokom trećeg kruga razgovora koji je počeo u maju u Oslu da bi Venecuela pokušala da izađe iz političke krize.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.