“Nova era”, “nož u leđa Palestincima”, “okupacija Zapadne obale”: UAE i Izrael uspostavili pune diplomatske odnose

0
Beta - AP Photo/Oded Balilty)

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je danas da su se Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Izrael dogovorili da uspostave pune diplomatske odnose u sklopu sporazuma da se zaustavi aneksija okupirane zemlje na kojoj Palestinci teže da osnuju svoju nezavisnu državu. 

UAE su prva zemlja Zaliva koja je to učinila i treća arapska zemlja koja sada ima diplomatske odnose s Izraelom, posle Egipta koji je mirovni sporazum sa jevrejskom državom sklopio 1979. godine i Jordana koji je to učinio 1994. 

Ovaj dogovor predstavlja diplomatsku pobedu za Trampa pred izbore u novembru dok u nastojanjima da se sklopi mir izmedju Izraela i Palestinaca nije postignut napredak. 

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu se godinama hvalio da njegova Vlada ima bliže veze s arapskim zemljama nego što se to javno priznaje. 

Netanjahu je  zdušno prihvatio Trampov bliskoistočni mirovni plan koji bi mu omogućio da anektira velike delove okupirane Zapadne obale, dok bi Palestinci imali ograničenu autonomiju na preostalim delovima te teritorije. 

Za UAE dogovor doprinosi međunarodnoj kampanji sa ciljem da bude smatran svetionikom tolerancije na Bliskom istoku iako zemljom dugo vladaju autokratski lideri. 

Za Palestince koji su se dugo oslanjali na arapsku podršku u svojoj borbi za nezavisnost objava uspostavljanja veza izmedju Izraela i UAE predstavlja i pobedu i smetnju. 

Iako se današnjim sporazumom zaustavljaju planovi Izraela o aneksiji Palestinci su više puta apelovali na arapske vlade da ne normalizuju odnose s Izraelom dok se ne postigne mirovni sporazum o uspostavljanju nezavisne Palestine. 

Zajedničko saopštenje SAD, UAE i Izraela izdato je odmah posle Trampove objave na Tviteru. 

Najavljeno je da će se delegacije dve zemlje sastati u narednim nedeljama da potpišu sporazume o direktnim letovima, bezbednosti, telekomunikacijama, energiji, turizmu i zdravstvenoj brizi. 

Dve zemlje će takođe biti partneri u borbi protiv pandemije koronavirusa. 

“Uspostavljanje direktnih veza dva bliskoistočna najdinamičnija društva i unapređenih ekonomija će transformisati region podsticanjem ekonomskog rasta, jačanjem tehnoloških inovacija i sklapanjem bližih odnosa među ljudima” , navedeno je u saopštenju Trampa, Netanjahua i predstolonaslednika Abu Dabija Muhameda Zajeda al Nahjana i navedeno je da su tri lidera razgovorala telefonom o sporazumu. 

Osim Egipta i Jordana Mauritanija je priznala Izrael 1999. godine ali su odnosi prekinuti 2009. zbog rata u Gazi. 

Uz Trampa su, o sporazumu Izraela i UAE, pregovarali njegov visoki savetnik i zet Džared Kušner i specijalni izaslanik za Bliski istok Avi Berkovic, te ambasador SAD  u Izraelu Dejvid Fridman.

Palestinci traže povlačenje dogovora

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudejne, osudio je večeras dogovor da se uspostave puni diplomatski odnosi između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Rudejne je rekao da se dogovor graniči s “izdajom” i da Palestinci zahtevaju da se povuče.

On je to rekao pošto je predsednik Abas sazvao sastanak najvišeg palestinskog rukovodstva posle dogovora na osnovu koga će Izrael suspendovati svoje planove o aneksiji delova Zapadne obale.

Osuda palestinske zvaničnice

Visoka palestinska zvaničnica Hanan Ašravi osudila je danas dogovor kome su posredovale SAD o uspostavljanju zvaničnih veza Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), u zamenu za odustajanje Izraela od planirane aneksije delova Zapadne obale. 

Ašravi je na Tviteru ocenila da  danas objavljen dogovor održava okupaciju Zapadne obale. 

“Izrael je nagrađen što nije objavio otvoreno šta radi u Palestini nelegalno i stalno od početka okupacije”, napisala je ona a Tviteru, dodavši da su UAE istupile sa “tajnim bavljenjem, normalizacijom s Izraelom”.

“Molim vas učinite nam uslugu. Mi nismo ničiji smokvin list”, zaključila je Ašravi.

Hamas optužio UAE da su zabili nož u leđa Palestincima 

Palestinska islamska ekstremistička organizacija Hamas optužila je danas Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) da su zabili nož Palestincima u leđa jer su pristali da uspostave pune diplomatske odnose s Izraelom.

Ta reakcija usledila je ubrzo pošto je predsednik SAD Donald Tramp objavio danas da su UAE i Izrael pristali da uspostave pune diplomatske odnose u okviru sporazuma da se zaustavi aneksija okupirane zemlje na kojoj Palestinci planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu. 

Izraelski poslanici su pozdravili uspostavljanje punih diplomatskih odnosa sa UAE, a minister odbrane Izraela Beni Ganc je danas rekao da dogovor izražava “savezništvo”  zemalja u regionu koji teži stabilnosti i prosperitetu. 

On je rekao da će sporazum imati “mnoge pozitivne posledice na region” i pozvao druge arapske zemlje da teže mirovnim sporazumima s Izraelom. 

Ganc je zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trampu, označivši ga “istinskim prijateljem” Izraela. 

Ministar spoljnih poslova Izraela Gabi Aškenazi iz Gancove partije centra Plavo i belo je rekao da pozdravlja izraelsko odustajanje od jednostrane aneksije Zapadne obale, rekavši da će se o Trampovom bliskoistočnim planova diskutovati u konsultacijama sa zemljama u regionu.

Lider izraelske opozicije Jair Lapid je rekao da pregovori i sporazumi, ne unilateralni koraci kao aneksija jesu ključ za izraelske diplomatske odnose. 

Najviši zvaničnik pokreta jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali Oded Revivi rekao je da je zamrzavanje aneksije fer cena za uspostavljanje odnosa sa UAE. 

Visoki zvaničnik emirata Anvar Gargaš rekao je da sporazum koji je objavio Tramp o uspostavljanju veza s Izraelom zadao “smrtni udarac” izraelskim potezima da anektira palestinsku zemlju.

Netanjahu: Počinje nova era u odnosima sa arapskim svetom

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je danas da najavom uspostavljanja punih diplomatskih odnosa sa Ujedinjenim arapskim Emiratima (UAE) započinje “nova era” u izraelskim odnosima sa arapskim svetom. 

Netanjahu je, u saopštenju koje je prenosila televizija, naveo da će “pun i zvaničan mir” sa UAE voditi  do saradnje u mnogim oblastima između zemalja i “divnoj budućnosti” za građane obe zemlje.

On je rekao da je adminstracija predsednika SAD Donalda Trampa tražila da Izrael sačeka sa planovima o aneksiji delova Zapadne obale kako bi se postigao napredak u dogovoru o vezama sa UAE.

Izraelski lider je dodao da “nema promena” u njegovim planovima da anektira deo te okupirane teritorije, ali je rekao da je ostvarenje tih planova privremeno zaustavljeno. 

Predsednik Izraela Ruven Rivlin objavio je na Tviteru poziv lideru UAE da poseti Jerusalim. 

“Pozivam prestonaslednika da poseti Jerusalim”, naveo je Rivlin, ocenivši da je dogovor o uspostavljanju diplomatskih odnosa važna i strateška prekretnica koja bi mogla da podstakne sporazume sa drugim zemljama u regionu. 

U medjuvremenu je proizraelski lobi u SAD, Američko izraelski komitet za javne odnose (AIPAC),  saopštio da poštuje napore predsednika Trampa i njegove administracije u posredovanju diplomatskom potezu. 

Ta uticajna lobistička grupa je navela u saopštenju da su se UAE pridružili Egiptu i Jordanu u “utiranju puta miru kroz priznanje”, ne težeći da izoluju i bojkotuju jevrejsku državu. 

AIPAC je apelovao na druge arapske zemlje i Palestince da slede UAE i okončanju svoj bojkot Izraela i Amerike i vrate se pregovaračkom stolu. 

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden, za koga se očekuje da će biti kandidat Demokratske strane za predsednika, je sporazum Izraela i UAE označio “istorijskim korakom da se premoste duboke podele Bliskog istoka”.

(Beta)