Nova era nemačke politike: Šolc u cipelama Merkelove – promena i kontinuitet u jednom…

0
(Beta/Michael Kappeler, Pool via AP)

Olaf Šolc će biti na na čelu trostranačke koalicije sa širokim planovima za prelazak Nemačke na zelenu ekonomiju, u okviru sporazuma o okončanju 16 godina vlade koju je vodila Angela Merkel. Skoro dva meseca nakon što je njegova Socijaldemokratska partija pobedila na saveznim izborima, on će doći na vlast sa Zelenima i demokratama naklonjenim biznisu. Zaštita klime čini veliki deo koalicionog dogovora.

Nemačka će prvi put posle šesnaest godina imati vladu levog centra i novog kancelara Olafa Šolca, socijaldemokratu, čiji će posao biti da “popuni cipele” Angele Merkel, žene koja je Nemačku učinila nezamenljivom u Evropi i svetu, piše Njujork tajms.

Tri stranke su se u strogoj tajnosti pregovarale o formiranju nove vlade od 26. septembra, kada su okončani izbori u Nemačkoj.

Dok se do poslednjeg trenutka pregovaralo o obliku nove administracije, očekuje se da će gospodin Šolc položiti zakletvu početkom sledećeg meseca.

Odmah će se suočiti sa hitnim spiskom kriza, uključujući novi talas pandemije koronavirusa koji se brzo širi zemljom, kao i pogranične sukobe u Belorusiji i Ukrajini.

To je kraj jedne ere za Nemačku i za Evropu. Više od jedne decenije, Merkelova nije bila samo kancelar Nemačke, već i lider Evrope. Ona je vodila svoju zemlju i kontinent kroz uzastopne krize i u tom procesu pomogla Nemačkoj da postane vodeća sila Evrope po prvi put u modernoj istoriji, piše Njujork tajms.

Šolcova stranka levog centra, koja je tesno pobedila na septembarskim izborima, vladala je sa konzervativnim demohrišćanima i Merkelovom u tri od četiri njena mandata. Sam Šolc je bio njen ministar finansija poslednje četiri godine.

On će sada predvoditi neobičnu trosmjernu koaliciju sa progresivnim Zelenima i i poslovnim demokratama.

“To je tipično za Nemačku – promena i kontinuitet u jednom“, rekao je Džem Ozdemir, istaknuti poslanik Zelenih i jedan od 300 pregovarača o novom koalicionom sporazumu.

Očigledno je da postoji tenzija u novoj vladi, pri čemu se očekuje da će važna, ali suprotstavljena ministarstva biti data koalicionim partnerima koji sede na suprotnim krajevima političkog spektra.

Što se tiče pitanja u rasponu od onogo o daljim koracim unutar Evropske unije, do trgovine i spoljne politike, većina analitičara očekuje da će nova vlada uglavnom ostati na kursu koji je zacrtala njena prethodnica. Ali brojne hitne krize – i još dva koaliciona partnera gospodina Šolca – mogli bi primorati novog kancelara da ponovo razmisli o nekim prošlim politikama.

Šolcova Nemačka bi mogla da bude nešto spremnija da zapostavi evropske integracije i da se zbije u redove sa Sjedinjenim Državama u vršenju pritiska na Kinu i Rusiju. Ali ključna reč je, u svakom smislu, kontinuitet.

„Nova vlada će u suštini biti vlada kontinuiteta, a ne promena“, rekao je Holger Šmiding, glavni ekonomista Berenberg banke.

„Svi koji su se nadali da će ovo biti početak nečeg sasvim drugog biće razočarani”, dodao je.