Nova afera potresa BiH: Procurio snimak kupovanja glasova, čoveku obećavali da će mu suprugu zaposliti kod ‘glumca’…

0
Foto: Profimedia

Nova velika politička afera potresa Bosnu i Hercegovinu, tačnije jednu od najvećih stranaka u toj zemlji, Stranku demokratske akcije.

Mediji su objavili snimak na kojem potpredsednik Asim Sarajlić i parlamentarni zastupnik Sabahudin Delalić nagovaraju zasad nepoznatu osobu da na predstojećim unutarstranačkim izborima u Sarajevu glasaju za Fikreta Prevljaka, a ne Semira Efendića. Takvu bi uslugu nagradili zapošljavanjem supruge delegata “kod glumca”, a ustanovljeno je da je reč o poznatom glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću, piše portal Klix.

Portal navodi i kako je u tajnoj operaciji učestvovao i šef stranačke Kadrovske komisije Senad Hasanspahi.

“I Abdulaha smo glasali i Grad gore i ovo… Niko živ… Mi smo odigrali. Ja došao sa Zdravkom Stojnićem kao u ‘Kumu’. Traca ih sve tamo organizovao i za glas je Skaka postao gradonačelnik. To smo ja i Traca završili. Osmica obišao ovoga Zdravku babu i obećali neke stvari i završili tako je on došao za jedan glas za gradonačelnika”, čuje se na snimku koji je objavio Semir Efendić na svom Fejsbuku, preneo je N1.

“I Osmica je s nama”, kaže Sarajlić, misleći na prvog čoveka Obaveštajno sigurnosne agencije, Osmana Mehmedagića. Ali u sve je, prema rečima aktera snimka, upoznat i prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović.

Sve to događa se u vrlo turbulentno vreme za SDA, najveću (pretežno bošnjačku) stranku u Bosni i Hercergovini. Već sutra se sastaje Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo, a u dnevnom redu trebalo bi biti i imenovanje nove kantonalne vlade. Taj proces sada je ugrožen, a kanton verovatno zapada u političku krizu. Samim tim, upitno je i donošenje novog proračuna, a ne bude li on doveden u pitanje dolaze i plate lokalnih službenika.

Portal dalje navodi kako bi nova kriza mogla da dovedei i do nove raspodele snaga u kantonalnom parlamentu.

Naime, unutarstranački raskol dovodi do situacije u kojoj je vrlo neizvesno imenovanje Hadžihafizbegovića i Hasanspahića kantonalnim ministrima. Glumac je ponovno trebalo da postnei ministar kulture, a potonji ministar boračkih pitanja.

“Oni se predstavljaju kao dužnici pojedincu tj. onome koji sebe predstavlja “prvim do Bakira” i koji tvrdi da ministri moraju da rade po njegovom nalogu. Ministri postoje da bi radili za dobrobit građana, a ne da bi bili ‘sluge’ pojedincima”, oglasio se SDA-ov zastupni Aljoša Čampara uoči sednice.

To znači da Čampara, kao zastupnik SDA u Kantonalnoj skupštini, definitivno neće dići ruku za imenovanje Emira Hadžihafizbegovića i Senada Hasanspahića”, navode portali u BiH uz ocenu kako je nemoguće proceniti do koje se mjere ova afera može razviti.