(Beta) – Novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden počeo je da imenuje članove svog kabineta i druge visoke zvaničnike i obećao da će nova administracija reflektovati raznolikost američkog naroda, piše Glas Amerike.

Njegove nominacije moraće da prođu i progresivno krilo Demokratske stranke, kao i Senat koji i dalje kontrolišu republikanci.

Ambasadorka u Ujedinjenim nacijama biće Linda Tomas Grinfild. Tomas Grinfild je već 35 godina u spoljnopolitičkoj službi i radila je na četiri kontinenta. Bila je najviši diplomata za Afriku za vreme ebole, tokom Obamine administracije od 2013. do 2017. godine.

Direktorka bezbednosnih službi biće Evril Hejns, bivša zamenica direktora CIA-e i bivša zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost u Obaminoj administraciji. Prva je žena nominovana da vodi američke obaveštajne službe. Ona je advokat i ranije je radila sa Bajdenom dok je bio član senatskog Odbora za spoljne poslove.

Za savetnika za nacionalnu bezbednost predložen je Džejk Saliven, Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost tokom Obamine administracije, a ranije je bio zamenik šefa kabineta Hilari Klinton. Saliven ima 43 godine i jedan je od najmlađih ljudi postavljenih na poziciju savetnika za nacionlanu bezbednost, prema podacima Bajdenovog tranziconog tima.

Za sekretara za unutrašnju bezbednost imenovan je Alehandro Majorkas. Majorkas je bivši zamenik sekretara za nacionalnu bezbednost i biće prvi predstavnik latino populacije imenovan na mesto sekretara za unutrašnju bezbednost. Rođen je u Havani, a u SAD je došao kao dete političkih izbeglica.

Bivši američki državni sekretar Džon Keri biće zadužen za borbu protiv klimatskih promena u Bajdenovom spoljnopolitičkom timu. Keri, dugogodišnji senator iz savezne države Masačusets, bio je šef američke diplomatije od 2013. do 2017. godine, u vreme predsednika Baraka Obame, kada je Bajden bio potpredsednik SAD. Bio je i predsednički kandidat demokrata na izborima 2004. godine koje je izgubio od republikanca Džordža Buša mlađeg.

Za državnog sekretara Bajden planira da imenuje bliskog saradnika Entonija Blinkena. Blinken je bio zamenik državnog sekretara tokom Obamine administracije i ima bliske veze sa Bajdenom. Diplomirao je na pravnom fakultetu na Harvardu i Kolumbiji i bio je član spoljnopolitičkih tela tokom demokratskih administracija, uključujući i Savet za nacionalnu bezbednost Klintonove administracije.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.