Nova izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel stupila na dužnost

0
Foto UNICEF

 

Ketrin Rasel je preuzela funkciju nove izvršne direktorke UNICEF-a, postavši tako četvrta žena na čelu ove organizacije u njenoj 75-godišnjoj istoriji.

„Čast je i privilegija pridružiti se UNICEF-u i pomoći u rukovođenju neverovatnog rada ove organizacije koja radi za decu u ovom značajnom trenutku”, rekla je Rasel. „U vreme kada se milioni dece širom sveta još oporavljaju od uticaja pandemije COVID-19 i drugih kriza, UNICEF predvodi poziv na zaštitu njihovih prava i budućnosti. Unapred se radujem poslu koji nam predstoji.”

Od 2020. do 2022, gospođa Rasel radila je u Vladi Sjedinjenih Država kao pomoćnica predsednika i kao direktora Kancelarije za predsedničko osoblje Bele kuće. Prethodno je služila od 2013. do 2017. godine kao ambasadorka za Globalna ženska pitanja u Stejt departmentu. Na toj poziciji, integrisala je ženska pitanja u sve elemente američke spoljne politike, predstavljala je Sjedinjene Države u više od 45 zemalja i radila sa stranim vladama, multilateralnim organizacijama i civilnim društvom. Bila je glavni tvorac revolucionarne američke Globalne strategije za osnaživanje adolescentkinja.

Gospođa Rasel radila je i kao zamenica pomoćnika predsednika u Beloj kući pod predsednikom Barakom Obamom, kao viša savetnica za međunarodna ženska pitanja u Komitetu za spoljne odnose američkog Senata, pomoćnica zamenika generalnog tužioca u Ministarstvu pravde i direktorka osoblja Odbora za pravosuđe američkog Senata. Pre nego što se vratila u državnu službu 2020. godine, predavala je na Harvard Kenedi Školi kao stipendista Instituta za politiku. Takođe je služila kao kopredsedavajuća odbora Ženske grupe za spoljnu politiku, kao članica odbora Žene za žene, kao članica Savetodavnog odbora Ulice Sezam, kao članica neprofitne organizacije, KIVA Advisory Council, i kao članica inicijative Verujte ženama pri Tomson Rojters fondaciji.

Gospođa Rasel je diplomirala filozofiju, sa najvišim ocenama, na Bostonskom koledžu i doktorirala prava na Pravnom fakultetu Univerziteta Džordž Vašington.

Ona je osmi Izvršni direktor organizacije koja broji 20.000 zaposlenih.