Francuski general Žan-Luj Žorželen, zadužen za nadgledanje radova na obnovi pariske katedrale koju je 15. aprila zahvatio ogroman požar, izjavio je da je još rano reći da li je Notr Dam spasen i dodao da je „još u opasnosti“.

„Notr Dam nije još spasen. I dalje je u opasnosti“, rekao je Žorželen u izjavi francuskim medijima, prenosi N1.

Francuski predsednik Emanuel Makron imenovao je Žorželena da nadgleda radove na obnovi katredale koji treba da traju pet godina.

„Još ne znamo kakvo je stanje unutrašnjeg dela krova katedrale“, rekao je francuski general i dodao da je naredna operacija u radovima uklanjanje skela postavljenih posle požara.

Prema njegovim rečima, nakon toga će tim arhitekata detaljno pregledati zdanje i dati „kompletnu dijagnozu“ stanja, dok će obnova početi 2021. godine.

Makron želi da Notr Dam bude obnovljen do 2024. mada neki stručnjaci smatraju da je to kratak period.

Glavni arhitekta zadužen za obnovu, stručnjak za istorijske spomenike Filip Vilnev izjavio je da će uložiti napore da obnovljena katedrala bude identična staroj pre požara.

Katedrala Notr Dam, srednjovekovno zdanje gotske arhitekture u srcu Pariza kod reke Sene, 15. aprila je zahvatio ogroman požar koji je ugašen posle nekoliko sati.

Gradnju katedrale, koja se nalazi geografski u samom centru Pariza, započeo je 1163. godine biskup Moris de Sili, a završena je skoro dva veka kasnije 1345. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.