“Nošenje maski će biti obavezno i na otvorenom…”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Koronavirus povećava svoj potencijal u Srbiji o čemu poslednjih dana svedoče statistički podaci o stanju epidemije prema kojima se uočava trend rasta novozaraženih. Juče je otkriveno 245 novih slučajeva, što je značajan skok u odnosu na prethodne dane kada je na dnevnom nivou beleženo ispod 200 novopozitivnih. Iako je na prošlonedeljnoj konferenciji Kriznog štaba rečeno da nije razmatrano pooštravanje mera, izgleda da će ove nedelje biti.

“Nošenje zaštitnih maski uskoro će biti obaveza i na otvorenom prostoru kada dolazi do kontakata”, rekao je imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković, a preneo RTS.

On je na TV Prva rekao da u zatvorenom prostoru uopšte nema diskusije da je maska neophodna i poručio da su fizička distanca i maske okosnica prevencije zaražavanja i obolevanja, i prevencije umiranja od bolesti COVID-19.

Upitan o tumačenjima istraživanja američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti da je nošenje maski nepotrebno, Janković kaže da to tumačenje nije baš sasvim tačno.

“Kada pogledamo šta piše zaista u materijalima Centra, nigde ne stoji da ne treba nositi maske. Naravno, kompleksna je analiza kada i koliko maske štite”, rekao je Janković.

Naglasio je da je važno da svi nosimo maske jer je, kaže, i delimična zaštita koju pružaju mnogo bolja nego nikakva zaštita.

Studije u više zemalja su, navodi, pokazale da se verovatnoća zaražavanja obara na svega nekoliko procenata tamo gde svi nose maske.

1 KOMENTAR

Comments are closed.