Grad Kosovska Mitrovica za neupućene je među poklonicima džeza bio poznat po amaterskom big bendu koji je vodio gitarista Petar Rakić. Lokalni muzičari okupljeni oko ovog vrsnog instrumentaliste i edukatora predstavljali su svojevrsni kuriozitet na džez sceni ex – Jugoslavije i uživali su velike simpatije i podršku među profesionalnim orkestrima. Mitrovački big bend je privukao mnoge mlade muzičare i odnegovao svoju publiku. Kao posledica takve povoljne kulturne klime 1989. i 90. godine održala su se dva internacionalna festivala džez i bluz muzike. Raspad Jugoslavije i ratna previranja koja su tragično kulminirala 99. grubo su stavila tačku na ambicije festivala da preraste u tradicionalnu manifestaciju.

Ipak, ljubav prema muzici i, jednom postavljeni, standardi kulturnog života grada, ponovo su mobilisali grupu entuzijasta sa ciljem da vrate džez festival u Kosovsku Mitrovicu. Uz velike napore i bez pompe 2003. godine nekolicina bivših članova i simpatizera starog big benda iz severnog dela podeljenog grada, predvođenih Petrom Rakićem, Nebojšom Avramovićem i Nenadom Ilićem, osnovala je „North City Jazz & Blues Festival“. Visok umetnički nivo programa, veliko interesovanje publike i iznenađujuće dobra organizacija svrstale su „North City“ među najznačajnije kulturne događaje u regionu. Strani muzičari koji su, zatrovani propagandom, dolazili u Mitrovicu sa zebnjom, nisu krili svoje oduševljenje festivalom, toplinom i srdačnošću kojom su dočekani.

U uslovima političkih previranja i svakodnevnih pritisaka s kojima je ovaj grad naučio da živi, značaj ovakvog festivala prevazilazi okvire kulture i na najbolji način menja sliku o srpskom narodu na Kosovu.

Ljubitelji kvalitetne muzike su i ove 2019. godine od 14. do 18. maja, pozvani da dođu na tradicionalni 17. NORTHCITY Jazz And Blues Festival Kosovska Mitrovica i uživaju u renomiranim i svetski poznatim muzičarima.

Za dodatne informacije i programu posetite zvaničnu web stranicu festivala.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.