“Nokaut-kapi” na proslavi Socijaldemokrata: “Devet žena napadnuto”

0
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Više žena su po svemu sudeći bile žrtve napada „nokaut-kapima“ na zabavi vladajućih nemačkih Socijaldemokrata održanoj u sredu, kojoj je prisustvovao i kancelar Olaf Šolc.

Policiji se do sada javilo pet žena, dok izvori Socijaldemokrata kažu da se ukupno devet žena požalilo na simptome nakon stranačke proslave. Vodi se istraga zbog nanošenja teških telesnih povreda.

Premda toksikološke analize nisu gotove, simptomi odgovaraju takozvanim „nokaut-kapima“, supstancama bez mirisa i ukusa koje dovode do vrtoglavice i ošamućenosti, često i gubitka sećanja na događaj. U slengu se te supstance nazivaju i „drogom za silovanje“, a na žurkama ih koriste i lopovi.

Šok u stranci

Prema saopštenju policije od subote, prva je slučaj prijavila jedna 21-godišnja devojka. Ona se dan posle zabave nije sećala svega od prethodne večeri, a kaže da su simptomi poput vrtoglavice počeli u sredu oko 21:30, nakon što su služeni hrana i piće. Ona se javila u bolnicu te podnela krivičnu prijavu.

Ni policija ni stranka do sada nisu dobili prijave da je na proslavi bilo seksualnog zlostavljanja ili krađa.

„Svi smo šokirani i uradićemo sve u našoj moći da razjasnimo ovaj neverovatni događaj“, napisala je na Tviteru poslanica Katja Mast. Ona je pozvala sve žrtve da podnesu prijave.

Slučaj je pikantan jer su stranačku zabavu – zbog prisustva kancelara Šolca i nekih ministara – obezbeđivao i Savezni zavod za kriminalistiku. Na zabavi u šatri blizu Kancelramta bilo je prisutno oko hiljadu gostiju, a moglo se ući samo sa pozivnicama.

Pooštravanje propisa?

Sve bi moglo da ima i političke posledice, to jest da vodi pooštravanju propisa za neke supstance.

Kao „nokaut-kapi“ najčešće se koristi gama-hidroksibuterna kiselina koje nema u slobodnoj prodaji u Nemačkoj i mnogim drugim zemljama. S druge strane, moguća je upotreba i gama-butirolaktona koji se koristi i u nekim sredstvima za čišćenje.

„Ovo pokazuje da moramo da pojačamo napore da podignemo svest o opasnosti napada nokaut-kapima“, rekla je poslanica SPD Katrin Heling-Plar.

Njen kolega iz redova opozicionih Demohrišćana Tino Zorge poziva da se pooštre propisi za ove supstance. „Ako je moguće, one bi trebalo da se obavezno proizvode sa dodatnom bojom ili gorkim ukusom kako ne bi mogle da se konzumiraju neprimećeno.“