Ipak nije dobila Greta: Nobelova nagrada za mir premijeru Etiopije

0
Foto Profimedia

Etiopski premijer Abidž Ahmed dobitnik je Nobelove nagrade za mir za 2019. godinu, saopštio je Nobelov komitet u Oslu.

Kako je saopšteno, Ahmedu je nagrada dodeljena za napor da se ostvari mir, međunarodna saradnja i reši sukob sa susednom Eritrejom.

Prošle godine nagrada vredna oko 830.000 evra dodeljena je borcima protiv seksualnog nasilja, kongoanskom ginekologu Denisu Mukvegeu i jezidskoj aktivistkinji Nadiji Murad.

Spominjalo se da je jedan od kandidata i Greta Tunberg, mlada aktivistkinja u borbi protiv kllimatskih promena, kao i organizacije za zaštitu medija kao što su Reporteri bez granica i Odbor za zaštitu novinara.

Greta je spominjana kao ozbiljan kandidat jer je već nagrađena “Alternativnim Nobelom” (Right Livelihood – Nagrada za ispravno življenje) i nagradom “Amnesti internešnela“, pa je 16-godišnja devojka odlično stojala na internet kladionicama uoči dodele najprestižnije svetske nagrade u Oslu.

I sama je navodno otvorena prema toj ideji… “To bi pokretu donelo priznanje, snagu i učinilo ga još širim”, kazala je za Švajcarsku radioteleviziju.

Druga imena koja su kružila, u vreme kada su migrantske krize i dalje u prvom planu, su Kancelarija visokog poverenika UN za izbeglice (UNHCR) i njegov čelnik Filipo Grandi te organizacija SOS Mediterane.

Britanska kladionica Ledbroks omogućila je klađenje na navodne, više ili manje bizarne, kandidate među kojima su američka fudbalerka Megan Rapino, kapitenka njihove ženske reprezentacije koja je ove godine osvojila Svetsko prvenstvo, američki predsednik Donald Tramp te severnokorejski lider Kim Džong Un.