Njujork tajms: “Stejt department ignoriše čudne zdravstvene tegobe diplomata u Kini i Rusiji”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Američke diplomate tvrde da Stejt department ignoriše zdravstvene tegobe sa karakterističnim simptomima koje su imale diplomate u Kini, Rusiji i na Kubi, koje, kako navode, najverovatnije uzrokuju “ciljani napadi” Rusije.

Više desetina američkih diplomata i članova njihovih porodica osetili su čudne simptome tokom diplomatskog boravka u Kini, piše Njujork Tajms.

Prvo su smatrali da je zbog zagađenja, ali pored vrtoglavice i migrena, počeli su i da gube pamćenje i čuju čudne zvukove, što nije mogao biti simptom zagađenja.

Postavlja se pitanje da li su slučajevi američkih diplomata u Kini povezani sa slučajevima američkih diplomata i špijuna u američkoj ambasadi na Kubi 2016. i 2017. godine koji su imali slične simptome, što je nazvano Havana sindrom.

Stejt department, koji je nadgledao slučajeve, dao je protivrečne procene pacijenata i situacija, ignorisao ih van medicinskih dijagnoza i uskratio osnovne informacije Kongresu, utvrdio je Njujork tajms u svojoj istrazi.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa je nakon niza incidenata povukla diplomate sa Kube i proterala 15 kubanskih diplomata iz Vašingtona iako je ta država poricala umešanost.

Međutim, administracija je “mekše” pristupila incidentima u Kini, odakle je nekoliko desetina diplomata i članova njihovih porodica evakuisano.

Stejt department se ubrzo povukao, označivši ono što se dogodilo u Kini “zdravstvenim incidentima”, te nije ni otvorio istragu o tome šta se dogodilo. Takođe je odbačena ideja da je za incidente kriva zemlja domaćin.

Jedan od incidenata dogodio se i u Moskvi kada je zvaničnik CIA Mark Polimeropoulos dugo imao migrene.

Zvaničnici CIA, Stejt departmenta, neki naučnici i žrtve veruju da iza incidenata stoji Rusija, koja ima “istoriju sa oružjem koje izaziva povrede mozga”, a u čijem je interesu, kako navode, prekid odnosa Vašingtona sa Pekingom i Havanom.

Kritičari kažu da su razlike u postupanju administracije diplomatske i političke prirode jer Tramp želi da ojača odnose sa Rusijom i pobedi u trgovinskom ratu sa Kinom.

Američki poslanici dobili su u avgustu studiju Nacionalnih akademija nauka nakon koje su zatražile od Stejt departmenta da istraži sve slučajeve kritikujući ga zbog “utaje i nečinjenja”.

Predsednik Nacionalnih akademija nauka Dejvid Relman je rekao da je “obeshrabrujuće i frustrirajuće” što je Stejt department odbio da podeli izveštaj sa javnošću ili Kongresom.

Američke diplomate koje su 2018. godine boravile u Kini radi pregovaranja oko trgovinskog sporazuma, a koje su imale navedene simptome, žalile su se da od svoje zemlje nisu imale isti tretman kao njihove kolege koje su iste simptome imale na Kubi.

“Bezbednost američkih zvaničnika, njihovih porodica i američkih građana naš je glavni prioritet. Američka vlada još nije utvrdila uzrok ili aktere”, naveo je Stejt department u saopštenju.

Međutim, situaciju komplikuje to što naučnici još nisu utvrdili da su simptomi povezani sa nekim vidom napada na diplomate.

Dok jedni ukazuju da su uzrok oružja koja mikrotalasnim zracima oštećuju mozak, drugi tvrde da je uzrok hemijsko oružje, a ima i onih koji navode da je uzrok stres u novom okruženju i pritisak koji sa sobom nosi diplomatska misija.

Trampova admnistracija nije iznela stav niti je saopštila koliko ljudi je osetilo simptome.