Slučaj jedne tinejdžerke koja je navodno silovana na Kosovu našao se na stranicama Njujork tajmsa.

Taj list navodi da je jedan lokalni kosovski portal u februaru objavio šokantnu priču: tinejdžerka je navodno bila kontinuirano silovana i zlostavljana dve godine, najpre od njenog nastavnika, a zatim i od jednog policajca, koji ju je navodno naterao i da abortira, kada je ostala u drugom stanju.

Prema pisanju NYT, Balkan je inače region pun nasilja nad ženama, ali ova priča je “udarila na živce” mnogima. Na ulice Kosova izašle su žene koje su stale u zaštitu tinejdžerke, uzvikujući slogane protiv pravnog sistema Kosova i tamošnje policije, optužujući ih da ne štite dovoljno žene i njihova prava.

Sada je taj slučaj zatresao i političku scenu, jer je inicirao javnu raspravu o drugorazrednom položaju žena na Kosovu. U parlamentu je zahtevana temeljna istraga o tom slučaju. Kosovski predsednik Hašim Tači, koji, kako podseća NYT, imenuje sudije i tužioce, rekao je da je reč o “tužnom slučaju”, obećavajući pravdu, a premijer Ramuš Haradinaj pokrenuo je istragu o zloupotrebi policijskog položaja.

“Učesnici ove tragedije biće kažnjeni”, poručio je Haradinaj. Isti dodaje i da do sada domaća pitanja nisu bila od prvorazrednog značaja na Kosovu, budući da se ono bori za dokazivanje nezavisnosti na međunarodnom planu, budući da ih Srbija nije priznala nakon samoproglašene nezavisnosti.

Ali, sada bi ovaj slučaj mogao da bude izuzetak. Podseća se da je kosovski pravosudni sistem, od policije do sudova, podigla zapravo EU, koja se trudi da ih sačuva od uticaja političara. Ali, kada je reč o ženama, tu se ništa nije promenilo, one se i dalje tretiraju kao objekti, kazala je za Njujork tajms opoziciona poslanica Mimoza Kusari Lila, koja je istakla da je slučaj silovanja tinejdžerke samo vrh ledenog brega.

Ta tinejdžerka dala je intervju za Njujork tajms, u kom je opisala šta joj se događalao. Iz razumljivih razloga, straha za bezbednost, pristala je da joj se ne objave ni slika ni ime.

Ona je rekla da je bila uzorna učenica, čak je ima i sportske medalje, kada ju je jedan nastavnik uvukao u seksualni odnos s njim, obećavajući joj čak i brak. Kada je saznala da je on zapravo oženjen i da ima decu, otišla je u lokalnu policijsku stanicu da ga prijavi.

Imala je tada 16 godina i pojma nije imala kakav horor je tek očekuje. Najpre su je u policijskoj stanici ispitivali čak sedam sati, ali u prisustvu jedne policajke. Kući ju je odveo policajac, koji je iznudio njen broj mobilnog telefona, uz pretnju da je neće pustiti da izađe iz policijskog automobila. Takođe joj je uzeo mobilni i počeo da pregledava slike. Sledio je komentar: “Sad mi je jasno zašto te je nastavnik jurio”.

Taj policajac je zatim počeo da se pojavljuje ispred njene kuće svaki dan, uz pretnje da će sve ispričati njenim roditeljima ukoliko ne pristane da se viđa s njim. Ona je to na kraju i učinila jer se, kako je rekla, strašno plašila. A onda, pred kraj 2017. dogodilo se prvo silovanje. Koje je zatim nastavljeno, tri – četiri puta sedmično u lokalnom motelu.

“Napravio je takav odnos da mi je stalno pretio da će me ubiti ukoliko ne dođem kada on to poželi”, kazala je devojčica. Onda je zatrudnela, a taj policajac ju je odvezao u privatnu kliniku u Prištini, gde ju je primorao da abortira, u januaru 2018.

Njenu priču objavio je lokalni portal Insajderi i ona je otišla u javnost. Uhapšeni su i nastavnik, pomenuti policajac, ali i ginekolog koji je sproveo proceduru abortusa.

Ali pravog epiloga nema, nisu podignute optužnice. Za sada su nastavnik i policajac u pritvoru, dok je ginekolog suspendovan iz državne ustanove u kojoj je radio i mora da se javlja nadzornom policajcu svakih sedam dana.

Policajac, kako tvrdi njegov advokat, negira da ima bilo kakve veze sa slučajem zlostavljanja i silovanja tinejdžerke i tvrdi da je sve to izmišljeno. Advokat ginekologa kaže da on nije smenjen zbog tog slučaja već zbog proceduralne greške prilikom podnošenja nekih prijava za obnovu licence.

Do pravnog zastupnika nastavnika nije se moglo doći, piše NYT ali list navodi njegovu izjavu datu lokalnim medijima, u kojoj kaže da odbacuje sve optužbe na njegov račun.

Kosovska tinejdžerka sada ima 18 godina i spremna je da svedoči na sudu protiv njih. Kaže i da želi da oni dobiju najveću moguću kaznu jer su je uništili. Ipak, ona strahuje od osude okoline, koja žrtve seksualnog nasilja okrivljuje za to nasilje.

Njoj niko nije pomogao, a nije išla kod doktora od abortusa. Roditelji su joj rekli da se ispiše iz škole, mesec dana pre nego što je mogla da postane jedini svršeni srednjoškolac u celoj familiji.

Njena porodica nema novca ni za advokata, a jedinu pravnu pomoć pruža joj dodeljeni državni advokat. Naravno, ne veruje da će uspeti da dobije slučaj na sudu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.