U izveštaju zapadnih obaveštajnih službi navodi se da su visoki kineski zvaničnici početkom februara rekli visokim ruskim zvaničnicima da ne vrše invaziju na Ukrajinu pre završetka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. To su za Njujork tajms potvrdili i jedan zvaničnik Bajdenove administracije i visoki evropski zvaničnik.

Izveštaj ukazuje da su visoki kineski zvaničnici imali određeni nivo saznanja o ruskim ratnim planovima ili namerama pre nego što je invazija počela prošle nedelje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se 4. februara u Pekingu sa predsednikom Kine Si Đinpingom pre ceremonije otvaranja Olimpijskih igara. Moskva i Peking su tada izdali saopštenje od 5.000 reči u kojem su izjavili da njihovo partnerstvo „nema granica“, osudivši proširenje NATO-a i tvrdeći da će uspostaviti novi globalni poredak sa istinskom „demokratijom“.

Međutim, različite obaveštajne službe su imaju različita tumačenja i nije jasno koliko je informacija tačno bilo razmenjeno i šta je Peking zapravo znao.

Na pitanje u sredu poslato mejlom da li su kineski zvaničnici apelovali na ruske zvaničnike da odlože invaziju na Ukrajinu do kraja Olimpijskih igara, Liu Pengiu, portparol kineske ambasade u Vašingtonu, rekao je: „Ove tvrdnje su spekulacije bez ikakve osnove i imaju za cilj da okrive i omalovaže Kinu.“

Kina je održala ceremoniju zatvaranja Olimpijskih igara 20. februara. Sledećeg dana, Putin je naredio da još ruskih vojnika uđe u oblast istočne Ukrajine pod kontrolom pobunjenika, nakon što je državna televizija emitovala sastanak između njega i njegovog saveta za nacionalnu bezbednost i njegov već mnogo puta citirani govor.

U ranu zoru 24. februara, ruska vojska je započela invaziju na Ukrajinu u punom obimu, uključujući izvođenje napada na ukrajinske gradove balističkim projektilima, artiljerijskim granatama i tenkovskim jedinicama.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.