Njujork tajms prešao broj od milion pretplatnika u inostranstvu

0
Credit line: Ted Pink / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta-AFP) – List Njujork Tajms (New York Times) prešao je broj od milion inostranih pretplatnika za svoje digitalno izdanje, objavila je danas generalna direktorka Meredit Kopit Levien, koja još vidi prostora za rast dnevnika van SAD.

Grupa je dobila dodatnih 455.000 digitalnih pretplatnika između jula i septembra i sada ima 8,38 miliona abonenata koji plaćaju, od kojih je 90 odsto samo za onlajn izdanje.

Za godinu dana broj pretplatnika je porastao za 21 odsto i približava se cilju od deset miliona do 2025. godine.

“I dalje mislimo da u svetu postoji najmanje sto miliona ljudi koji govore engleski i koji su završili više studije i spremni su da plate za kvalitetno novinarstvo”, rekla je Kopit Levien na telefonskoj konferenciji za novinare.

Ona je ocenila da je otprilike polovina te populacije van SAD.

Među novim pretplatnicima ovog tromesečja 18 odsto se nalazi u inostranstvu, rekao je finansijski direktor Roland Kapturo.

Pored toga prvi put ove godine Njujork tajms će od svog papirnog izdanja imati manje od polovine prihoda vezanih za pretplate.

U trećem kvartalu Njujork tajms je imao prihod od 509 miliona dolara, što je rast od 19 odsto i više od očekivanog. Neto dobit je bila 54 miliona dolara, što je 62 odsto više.